Academia de vară pentru tineri bibliotecari

Academia de vară pentru tineri bibliotecari
reprezintă un eveniment anual destinat tinerilor bibliotecari din bibliotecile Republicii Moldova
Povestea Academiei de vară pentru tineri bibliotecari a început în 2016, cînd a avut loc prima ediție, prin formarea primului grup de bibliotecari dornici de comunicare, experiențe noi și relații colegiale de durată.
În cadrul celei de-a II-a edițiiAcademia de vară pentru tineri bibliotecari 2017, bibliotecarii au avut parte de sesiuni de dezvoltare a Serviciilor Moderne de Bibliotecă, Fundrising, O vînătoare de comori bibliofile, Biblio Quest, utilizarea IT în Biblioteci si a aplicatiilor pentru telefoanele performante, reformarea spatiilor din biblioteca ș.a.
Agenda celei de-a III-a ediții a Academiei de vară pentru tinerii bibliotecari(2018) a inclus patru mari subdiviziuni Inovații și IT, Parteneriate, Advocacy și Outreach, Promovare, PR și Vizibilitate și Managementul bibliotecii.
A IV-a ediție a Academiei de vară pentru tineri bibliotecari a avut loc în perioada 23-25 iulie 2019. Agenda evenimentului a inclus sesiuni referitoare la: Resursele ofertei educaționale a ABRM și a Centrului de Excelență Profesională pentru Bibliotecari, Promovarea imaginii bibliotecii cu ajutorul brandului, Servicile moderne pentru copii, Fotografierea evenimentelor de bibliotecă din unghiul potrivit, Superservicii pentru utilizatori – benzile desenate, Copywriting – crearea de conținut informativ, calitativ și atractiv pentru bibliotecă, Bibliotecile – laboratoare pentru experimente STEAM..

Scopul evenimentului
consolidarea comunității de bibliotecari, transmiterea de cunoștințe într-o manieră non-formală, dezvoltarea profesională, achiziția de idei și concepte prin intermediul transferului de cunoștințe și desigur a parteneriatelor, schimbul de bune practici și idei inovative

Beneficiari
bibliotecari cu vârsta de pînă la 35 ani(inclusiv), recent angajați în biblioteca sau cu puțină experiență în domeniu

Locație
Agenda evenimentului include, de obicei, sesiuni în mai multe locații din or. Chișinău, spații ale bibliotecilor, centrelor de excelență, partenerilor etc.

Parteneri
Academia de vară pentru tineri bibliotecari este un eveniment anual la organizarea căruia sunt implicați diverși parteneri și voluntari cu ajutorul cărora fiecare ediție este deosebită, printre aceștia se numără:
Programul Novateca, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Librăria Bestseller, Centrul Republican pentru Copii si Tineret ARTICO, Atelier99/TEKWILL, iHUB, EFES Vitanta, Filialele BM „B.P. Hasdeu”: „Transilvania” și Tîrgoviște ș.a.

Cum participăm?
Pentru a participa la Academia de vară pentru tineri bibliotecari completăm formularul de aplicare, devenind parte a concursului. Lista finală a participanților va fi publicată pe www.abrm.md și pe pagina de Facebook ABRM

Academia de vara pentru tineri bibliotecari 2019

Impresii 2018

Academia de vară pentru tineri bibliotecari a devenit unul din evenimentele marca ABRM ce înfrumusețează verile bibliotecarilor din Republica Moldova Iată cîteva impresii ale participanților și facilitatorilor Academiei ediția 2018

Diana Mihaila

Diana Mihaila

Biblioteca Publica Vasieni Ialoveni


Academia de vară a tinerilor bibliotecari…o tabără cu oameni minunați, ce pun suflet în tot ceea ce fac. Sunt impresionată şi pot spune cu certitudine, că într-adevăr această Academie este o şansă! Dincolo de activitățile Academiei, apreciez rolul formatorilor, oameni model, oameni de calitate, datorită căror creştem şi noi, tinerii bibliotecari! Academia de Varā a Tinerilor Bibliotecari – o experiență minunată, chiar din prima zi! O zi plină de entuziasm, trasee noi, lucruri noi, idei inovative şi multe lecții învățate!

Ana Ostasevschi

Ana Ostasevschi

Filiala „Ovidius”,Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău


Academia de vară pentru tineri bibliotecari e ușor de asociat cu o bibliotecă modernă ce îmbină perfect armonia cu lectura, comunicarea cu serviciile, colaborarea cu parteneriatele și multe alte nuanțe, care au trezit în tinerii bibliotecari o dorință avidă de a cuprinde necuprinsul. În aceste patru zile au conturat în mintea noastră schița unui bibliotecar inovator și a unei biblioteci cu viitor, am acumulat cunoștințe de Advocacy, de Parteneriate, Fundraising, Planificare strategică, Indicatori statistici, dar am și explorat lumea nemaipomenită a bibliotecilor

Olga Celan

Olga Celan

Biblioteca Publica Bădiceni, Soroca


În cadrul Academiei de vara a tinerilor bibliotecari am aflat lucruri interesante, și am făcut schimb de experienta cu alți tineri bibliotecari. Am fost plăcut surprinși de activitățile ce se desfășoară în Biblioteca pentru copii Ion Creanga unde am vorbit despre Servicii Moderne, Clubul de Robotica, Codlab, utilizarea eficientă și educativă a Tabletei pentru copii, Aplicații pentru desen sau puzzle care au ca scop o dezvoltare ampla a micilor cititori. O alta vizita memorabilă a fost în cadrul Centrului “Tekwill” unde am fost surprinși de spații și activități.

Cristina Prisacari

Cristina Prisacari

Biblioteca Publică Orășenească Rîșcani


În perioada 31 iulie-3 august am participat la Academia de vară a Tinerilor Bibliotecari, aceasta fiind o invitație de a culege idei și performanțe pentru modernizarea bibliotecii. Această întrunire ne-a transmis testamentul ei de spirit, ne-a potolit setea de cunoaștere, ne-a mobilizat spre dezvoltare și a devenit călăuza pașilor pe care îi vom face în beneficiul comunității și al bibliotecii.
Timp de trei zile ne-am pomenit față în față cu inovațiile secolului vizitând Clubul de Robotică de la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și am rămas surprinși de acest serviciu care se află în topul preferințelor utilizatorilor, am participat la ateliere practice de Coding, am gândit în sistemul binar și în culori monocrome, ne-am bucurat de vizite la librăria Bestseller, Biblioteca Târgoviște, Centrul Republican ARTICO și am planat în acest univers frumos și plin de descoperiri care inspiră, care îndeamnă la acțiune.

Irina Ion

Irina Ion

Biblioteca Publică Raionala Briceni


Academia de Vară a Tinerilor Bibliotecari ediția a III-a, a fost unul dintre cele mai reușite proiecte de până acum. Toți tineri, curioși, creativi, frumoși la chip și la suflet, am format o echipă inegalabilă din toate punctele de vedere.
Advocacy, campanii de fundraising, elaborarea materialelor promoționale, vizite în cele mai frumoase locuri, sunt doar o parte a acelor 4 zile de studiu, din cadrul Academiei.
Acum suntem la partea cea mai frumoasă: implementarea serviciilor și cunoștințelor la noi acasă, acumulate alături de tinerii bibliotecari.
Multumim mult moderatorilor și întregii echipe pentru munca depusă!

Marina Ghilaș

Marina Ghilaș

Biblioteca Publica Raionala „Mihai Eminescu”, Rezina


Timp de patru zile am avut parte de o experienţă plăcută şi dinamică în cadrul Academiei de vară a tinerilor bibliotecari. Formatorii au fost de nota 10. Vă mulţumesc de susţinere şi motivare pentru a realiza lucruri frumoase.

Lidia Kulikovski

Lidia Kulikovski

Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău,
formator în cadrul Academiei 2018


Academia Tinerilor, ediția a III-a, 2018, s-a desfășurat în forță. Am cunoscut tineri bibliotecari excepționali (nou veniți în domeniu sau cu experiență) dar toți curioși, creativi, participativi, frumoși la chip și în acțiune. M-au impresionat prin abilitățile lor de identificare a lucrurilor, de abilitatea lor de a se conecta cu noțiuni și fenomene, de iscusința cu care făceau conexiune între lucruri, de vocabularul utilizat în interacțiuni… Sunt foarte creativi – la sarcina de a identifica parteneri de exemplu se puteau limita la o listă a partenerilor, puteau să lipească stikere pe foaia de flipchart, sau cel mai bun caz să scrie partenerii în forma multiplicată de copac pe care au primit-o. Dar nu! Au desenat copaci cât foaia de flipchart și care mai de care mai frumos… Și încă o abilitate, umană – nu sau uitat la alții ce și cum fac. S-au concentrat pe exercițiu și au pus mintea la contribuție fie că identificau ceva, elaborau ceva sau scriau o poveste. Bravo echipă 2018! Dacă e să dau o notă a interacțiunii formative cu tinerii bibliotecari, atunci e ÎNCÂNTARE!

Marina Rusu

Marina Rusu

Biblioteca Gimnaziului Doina si Ion Aldea-Teodorovici Orhei,
formator în cadrul Academiei 2018


În cadrul Academiei de vară a tinerilor bibliotecari am fost surprinși și inspirați de instruirile și instituțiile vizitate. Deja putem spune că am devenit avansați în realizarea posterelor și infograficelor în Programul Canva pe care l-am studiat amănunțit alături de doi formatori extraordinari Oxana Andreev și Lilia Tcaci. Pășind pragul Bibliotecii Târgoviște, am trăit o adevărată poveste în culori, alături de oameni care dăruiesc zâmbet și emană căldură. Iar Centrul Republican Artico vestit pentru paleta bogată de activități destinate tuturor vârstelor și-au meritat cu adevărat laurii.

Doina Godoroja

Doina Godoroja

Biblioteca Publică Lucășeuca, Orhei


Mulțumim din suflet pentru tot, nădăjduim la rezultate bune în comunitatea noastră în urma acestor instruiri, sănătate tuturor organizatorilor.