Perfectiunea nu este o singura actiune
(ori pe marginea rezultatelor Concursului National
“Cei mai buni bibliotecari ai anului 2007”)

In acest an Concursul National „Cei mai buni bibliotecari ai anului …” consemneaza cea de-a XVII-a editie. Specific acestea pentru a reliefa existenta, promovarea de catre ABRM a anumitor valori vizavi de Bibliotecar, Om al Cartii, Profesionist. Concursul National, organizat de catre Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova, ofera un suport organizational si logistic de cunoastere a membrilor comunitatii profesionale, a rezultatelor si performantelor acestora, a experientelor reprezentative.

Riscand a fi invinuita de banalitate, afirm inca o data: omul este bogatia forte a unei institutii. Astazi, cand institutia bibliotecara este mai putin competitiva la capitolele spatii functionale, acoperire financiara, echipament tehnic si tehnologii informationale etc., „minunile” sunt facute de catre Bibliotecari. Ei sunt acel element indispensabil, care contribuie la facilitarea accesului la informatie, la diversificarea serviciilor informational – bibliotecare in beneficiul membrilor comunitatilor. Avem in comunitatea noastra bibliotecari de vocatie, care, in mod exemplar, sunt Creatori si Creativi.

Scriind in anul trecut un articol pentru prestigioasa si mult-asteptata Gazeta a Bibliotecarului, am depistat o informatie de reper, la parerea mea, pentru organizatorii si participantii Concursului National. Iata despre ce este vorba. Aristocratul gandirii filosofice Arthur Schopenhauer in lucrarea sa „Asupra intelepciuni in viata”, specifica ca soarta oricarui individ se intemeiaza pe trei fundamente: ceea ce este cineva (puterea, caracterul, inteligenta etc.); ceea ce are cineva (proprietatea si averea profesionala ori in orice inteles); ceea ce reprezinta cineva (ce este el in mintea altora, opinia altora despre el).

Noul Regulament al Concursului (pus la dispozitia comunitatii si tuturor celor interesati prin intermediul paginii WEB ABRM – www.abrm.md) a fost elaborat, in mare parte, in baza acestor rigori si postulate filosofice, stimuland potentialul creativ al bibliotecarilor, amplificand imaginea acestora in comunitati. Promovand si aplicand criterii complexe de evaluare ( performante la locul de munca; creativitate; imagine in mediile profesionale si comunitare ), concursul desemneaza persoanele cu implicatii si contributii deosebite in dezvoltarea biblioteconomiei, in asigurarea accesului la informatie.

In anul curent Juriul Concursului (componenta acestuia fiind desemnata de catre Biroul ABRM dupa cum urmeaza : L. Corghenci (vice-presedinte ABRM, director adjunct DIB ULIM) – presedinte; A. Andries (sef serviciu, BNRM) – secretar; membri ai Juriului : T. Ambroci (director, Biblioteca Colegiului Constructii, Chisinau), T. Coseri (director adjunct, BMC „B.P.Hasdeu”, T. Zasmenco, sef serviciu, Biblioteca USMF „N.Testimitanu”) a deliberat asupra a 11 dosare.

Aria institutionala si geografica a participantilor la Concurs poate fi prezentata dupa cum urmeaza:

 • biblioteci nationale – 2 dosare;
 • biblioteci universitare, specializate – 2 dosare
  (inclusiv din afara capitalei – 1);
 • biblioteci raionale, orasenesti, municipale – 4 dosare
  (inclusiv din afara capitalei – 3);
 • biblioteci comunale, satesti – 3 dosare.

Cu parere de rau, la concurs nu au fost prezenti bibliotecarii scolari si din colegii. Este categoria de resurse umane, care trebuie sa fie auzita si promovata in comunitatea profesionala si cea externa de catre ei insisi. Dar sunt importante si implicatii mai insistente din partea Biroului ABRM.

Membrii Juriului Concursului National au specificat calitatea buna, potentialul informational si continutul dosarelor prezentate. Din acest motiv aducem sincere multumiri tuturor institutiilor si persoanelor, care au raspuns apelului ABRM, promovand bibliotecarii si bibliotecile de performanta.

Facem un apel catre managerii institutiilor bibliotecare, catre factorii de resort, catre colegii de serviciu : promovati experientele bibliotecarilor nominalizati, oferiti-ne mai multe informatii prin intermediul diverselor publicatii, faceti-i cunoscuti, stiuti si apreciati in comunitatea profesionala, dar mai ales in cea, pentru care manifesta profesionalism si competente.

Cine sunt cei mai buni Bibliotecari ai Anului 2007?
Acesti Bibliotecari au demonstart, ca perfectiunea nu a fost obtinuta intamplator, ca ea nu este o actiune, ci un obicei:

 • Ciugureanu Nadejda,
  sef biblioteca, com. Chiscareni, raionul Singerei
 • Chiruta Ecaterina,
  sef biblioteca, s. Horesti, raionul Falesti
 • Ghetu Veronica,
  director Centru Resurse Electronice si Tehnologii Informationale, DIB ULIM
 • Ous Ludmila,
  sef serviciu, Biblioteca Municipala „E. Coseriu”, Balti
 • Panici Ala,
  sef serviciu, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova
 • Stratan Elena,
  sef serviciu, Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „A. Russo”, Balti
 • Ursu Zinaida,
  sef serviciu, Biblioteca Nationala pentru Copii „Ion Creanga”

Succese si performante in continuare!

Ludmila Corghenci,
vice – presedinte ABRM,
director adjunct DIB, ULIM