Bibliotecari de consistenta comportamentala si profesionala
(pe marginea rezultatelor Concursului National
„Cel mai Bun Bibliotecar al Anului 2010”)

Importanta crescanda a creativitatii, transformarea acesteia intr-o necesitate sociala, profesionala si personala, impune drept o sarcina stringenta cunoasterea/promovarea factorului uman in cadrul unei institutii, unei profesii, unei comunitati. Concursul National „Cel mai Bun Bibliotecar al anului …”, fiind la cea de-a 20-a editie, este o modalitate eficienta de reliefare a celor mai buni profesionisti, promovand si valorificand experientele lor reprezentative.
Reamintim, ca acest Concurs este organizat anual de catre Asociatia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) in scopul identificarii si valorificarii potentialului creativ al resurselor umane din biblioteci, amplificarii imaginii si pozitiei bibliotecarului in comunitatea profesionala si a utilizatorilor, promovarii experientelor reprezentative in domeniu, sprijinirii unei competitii profesionale, orientata spre cresterea performantei in activitate si motivarea bibliotecarilor.
Pentru editia a 20-a a Concursului National au fost depuse 13 dosare, acestea fiind categorisite dupa cum urmeaza:

  • biblioteci nationale, inclusiv Camera Nationala a Cartii – 2
  • biblioteci universitare, specializate – 5
  • biblioteci raionale, orasenesti, municipale – 3
  • biblioteci comunale, satesti – 1
  • biblioteci scolare, de colegiu – 2

Juriul national, componenta nominala a caruia a fost aprobata de catre Biroul ABRM (presedinte – L. Corghenci, director adjunct, DIB ULIM; membri: Tatiana Coseri, director adjunct, BMC „B.P. Hasdeu”, Tatiana Ambroci, sef, Biblioteca Colegiului de Constructii, Eugenia Bejan, director adjunct, BNC „Ion Creanga”, Elena Bordian, director, BRTS), a apreciat calitatea si structura dosarelor, acestea fiind construite, in mare parte, in functie de prevederile stipulate in Regulament (cu unele exceptii). ,br. Analiza efectuata ne permite sa conchidem ca reprezentantii bibliotecilor si-au alimentat continuu stocul de cunostinte si deprinderi profesionale, fiind inovativi la capitolele servicii si produse oferite, publicatii, activitatii cultural-stiintifice etc. Oamenii Bibliotecii investind in sine, au investit in Biblioteca, in Utilizatorii institutiei, in Viitor. Suntem mandri de faptul, ca participantii la Concurs demonstreaza un alt fel de concepere a inovatiei, creativitatii (aici invoc viziunea autorilor cartii „Cum sa ne bucuram de capitalism” – Kjell Nordstrom si Jonas Ridderstrale (Bucuresti, ed. Publica, 2009 – lucrare analizata in cadrul sedintelor Clubului „Biblioteca MOV”, organizat de BMC „B.P. Hasdeu”, Chisinau). Astfel, colegii nostri accepta inovatia nu doar ca o chestiune de tehnologie, ci inoveaza prin strategii (regandesc ceea ce fac), inoveaza prin viteza (a sta pe loc inseamna a ramane in urma), inoveaza prin istetime (in societatea bazata pe cunoastere forta mintii va bate intotdeauna forta muschilor, e nevoie de mintea si inima oamenilor, trupul si sufletul lor).
Mentionand un inalt grad de apartenenta institutionala si profesionala, precum si de curaj profesional al participantilor la Concurs, Juriul a desemnat Laureatii editiei a 20-a a Concursului National „Cel mai Bun Bibliotecar al Anului 2010”:

  • Nita Angela,
    sef serviciu Mediateca, Biblioteca Nationala pentru Copii „Ion Creanga”
  • Gudima Ana,
    sef serviciu, Biblioteca Stiintifica a Academiei de Studii Economice
  • Cristian Elena,
    sef serviciu, Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „A. Russo”, Balti
  • Panaghiu Tatiana,
    sef oficiu, Departamentul Informational Biblioteconomic ULIM
  • Golovatenco Axenia,
    sef, Biblioteca Liceului „M. Eminescu”, mun. Chisinau
  • Negru Larisa,
    sef, Biblioteca, Colegiului de Medicina, Ungheni
  • Tricolici Claudia,
    bibliotecar principal, CID, Biblioteca Municipala „B.P.Hasdeu”, Chisinau
  • Borsci Angela,
    sef oficiu, Filiala „Itic Mangher”, Biblioteca Municipala „B.P.Hasdeu”, Chisinau
  • Marian Raisa,
    sef filiala, Biblioteca oraseneasca pentru Copii, Nisporeni
  • Cudlenco Maria,
    sef, Biblioteca sateasca Crihana Veche, Cahul.

La fel, in cadrul Concursului au fost desemnate cu Diplome de Mentiune urmatoarele persoane: Olesea Zabiaco, sef serviciu, Camera Nationala a Cartii, Ana Ciumasu, sef serviciu, Biblioteca Universitatii de Stat de Educatie Fizica si Sport, Rodica Costas, bibliotecar principal, Biblioteca Stiintifica Centrala a Academiei de Stiinte a Moldovei.
Rezultatele Concursului National au fost facute public in cadrul sedintei festive, prilejuite de consemnarea Zilei Bibliotecarului, diplomele fiind inmanate de catre dna Claudia Balaban, director al Bibliotecii Nationale pentru Copii „Ion Creanga”.
Juriul aduce sincere multumiri tuturor institutiilor si persoanelor, care au raspuns apelului ABRM, promovand bibliotecari si biblioteci de performanta. In acelasi timp, lansam (ca si in anii precedenti) un apel catre managerii institutiilor bibliotecare, catre factorii de resort, catre colegii de serviciu ai laureatilor: promovati experientele bibliotecarilor nominalizati, oferiti-ne mai multe informatii prin intermediul diverselor publicatii, faceti-i cunoscuti, stiuti si apreciati in comunitatea profesionala, dar mai ales in cea, pentru care manifesta profesionalism si competente.
Dar au o obligatie si bibliotecarii nominalizati in cadrul Concursului. O expun in baza publicatiei mentionate mai sus: Astazi nu mai ajunge sa fii foarte bun. Satisfactia clientului nu e suficienta. Ca sa reusim, trebuie sa-i surprindem pe oameni. Trebuie sa-i atragem si sa le cream dependenta. Iesiti in evidenta! Nu in ultimul rand mentionam sprijinul partenerilor fideli ai ABRM pentru organizarea Concursului: Intreprinderea de Stat „Moldpresa” si editura „Cartier” (director dl Gh. Erizanu).

Ludmila Corghenci,
presedinte Juriu, dir. adjunct DIB ULIM
lcorghenci@ulim.md