14 bibliotecari din instituțiile de învățământ din țară au primit certificate de absolvire al Programului de Educație Mediatică
La 14 iulie a avut loc Festivitatea de Totalizare a proiectului Media4Library / Trust4Citizens. Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a implementat acest proiect care a dezvoltat și consolidat cunoștințele de educație pentru media a 3200 de tineri din raioanele de Nord și Sud ale Republicii Moldova. Pentru a atinge acest obiectiv major a fost nevoie de instruirea a 14 bibliotecari din instituțiile de învățământ din țară, în 3 runde de instruire care au devenit ambasadori ai educației mediatice. Proiectul Media4Library / Trust4Citizens a fost desfășurat în perioada 1 aprilie 2020 – 31 iulie 2021.
Instruirile de educație pentru media, planificate la nivel regional care au avut drept grup țintă cetățeni tineri adulți, cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani, dar și copii cu vârste cuprinse între 8 – 10 ani s-au desfășurat în 14 instituții de învățământ din țară (5 gimnazii, 5 licee și 4 colegii) și au fost realizate de către bibliotecari.
Încă din 2014, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) se ocupă de alfabetizarea mediatică a cetățenilor cu ajutorul bibliotecarilor din rețea. Interesul pentru alfabetizarea mediatică vine din realitatea Republicii Moldova. Pe fundalul progresului TIC și apariției portalurilor, televiziunilor, ziarelor online s-a întâmplat o adevărată invazie de știri false și de campanii de dezinformare. Fiind expuși unui volum fără precedent de informații false, trunchiate, mistificări și adevărate scenarii conspirative alfabetizarea mediatică a cetățenilor a devenit o prioritate strategică.
Este important pentru fiecare cetățean să fie un consumator inteligent de produse și informații, iar cultura mediatică învață cum să determine dacă ceva este credibil. Actualmente, oricare cetățean poate fi nu doar consumator de media, dar și creator.
În cadrul proiectului a fost organizat și un concurs cu referire la cea mai creativă lecție de educație pentru media. Câștigătorii, 6 bibliotecare din nordul și sudul tării, au fost premiate cu vouchere valorice și vor avea posibilitate să procure tehnică de calcul pentru biblioteca instituției în care activează.
Este de menționat că în urma implementării acestui proiect în 5 instituții din cele 14 participante va fi predat cursul opțional Educație pentru Media.
Cursul Educația mediatică și informațională (EMI) contribuie la dezvoltarea gândirii critice, aspect important pentru capacitarea tinerilor de a deveni capabili să analizeze și să își responsabilizeze alegerile în viață, a menționat Chris PERKINS, șef de programe la Ambasada Marii Britanii la Chișinău.
Această activitate este parte a proiectului “Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova”, finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.