
ABRM susține bibliotecarii!
ABRM informează că susține bibliotecarii în dorința acestora de a primi un salariu decent și a fi respectați, în acest context a expediat, pe parcursul lunii mai, în adresa decidenților o serie de propuneri de ajustare a Legii 270 din 23.11.2018, după cum urmează:
Motivația personalului deţine un rol important atât în sectorul privat cât şi în cel bugetar. Realizarea obiectivelor organizaţionale depinde foarte mult de comportamentul şi atitudinea subordonaţilor faţă de sarcinile ce le revin. În cadrul sistemului bugetar, mai ales în domeniul culturii, problema motivaţiei este cu atât mai vulnerabilă datorită disfuncţionalităţilor acestuia. Unul din factorii care au generat această stare, reprezintă decalajul imens între câștigurile salariale ale bibliotecarilor şi cele ale altor categorii de bugetari.
Implementarea Legii 270 din 23.11.2018 a asigurat aplicarea unui sistem de salarizare a personalului din sectorul bugetar transparent, echitabil, atractiv, simplu de gestionat, capabil să reflecte și să remunereze performanța, dar e necesar de găsit soluţii mai benefice pentru angajaţii din domeniul culturii, nemijlocit biblioteci şi propunem următoarele ajustări:
1) Comparând p. 8 din Note la Anexa nr. 8 Grupul ocupaţional „Cultură, tineret şi sport (F)” şi p. 11 din Note la Anexa nr. 7 Grupul ocupaţional „Învăţământ şi cercetare (E)”, observăm că clasele atribuite pentru deţinerea gradului profesional al angajaţilor din biblioteci, diferă radical de clasele atribuite pentru grad cadrelor didactice. Totodată, baza de calcul a salariului angajaţilor din domeniul culturii este de 1500 lei, spre deosebire de baza de calcul pentru angajaţii din domeniul învăţământului, care constituie 1600 lei.
[tx_row]
[tx_column size=”1/2″]„Cultură, tineret şi sport (F)”[/tx_column]
[tx_column size=”1/2″]„Învăţământ şi cercetare (E)”[/tx_column]
[/tx_row]
[tx_row]
[tx_column size=”1/2″]
gradul II – + 2 clase
gradul I – + 4 clase
gradul superior – + 6 clase[/tx_column]
[tx_column size=”1/2″]
gradul II – + 5 clase
gradul I – + 10 clase
gradul superior – + 15 clase[/tx_column]
[/tx_row]
Legea presupune asigurarea tratamentului egal şi a remunerării egale pentru munca de valoare egală. Complexitatea sarcinilor bibliotecarilor nu este mai mică decât a cadrelor didactice, ambele profesii având ca scop educarea, instruirea, cercetarea şi învăţarea pe tot parcursul vieţii a membrilor comunităţii. Prin urmare, solicităm eliminarea diferențierii semnificative a claselor de salarizare atribuite pentru deţinerea gradului profesional pentru Grupul ocupaţional „Cultură, tineret şi sport (F)”.
2) Pentru diferenţierea salariilor de funcţie în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională, competenţa salariatului, precum şi gradul de răspundere pe care îl implică funcţia şi complexitatea ei, solicităm mărirea claselor de salarizare pentru funcţia de bibliotecar principal, care ierarhic, şi conform practicii biblioteconomice, a atribuţiilor desemnate, este următoarea după funcţia de director/şef filială.
3) Menţionăm, că salariul angajaţiilor din domeniul culturii este semnificativ mai mic decât al celor din domeniile conexe (profesori, educatori) şi totodată, nu dispun de alte alternative sociale de stimulare a activităţii profesionale (ex.: indemnizaţie unică la angajare, compensarea cheltuielilor de chirie, cheltuieli de transport, tichete de masă, etc.) fapt ce va duce, inevitabil, la migrarea în continuare a bibliotecarilor în alte domenii precum şi la imposibilitatea atragerii specialiștilor calificați în biblioteci. În acest context, ne dorim majorarea claselor de salarizare atribuite pentru funcţia de bibliotecar, care la moment, în special pentru tinerii angajaţi, este foarte mic.
4) Propunem de a lua în considerare atribuirea claselor de salarizare pentru vechime în muncă pentru conducătorii unităţilor bugetare din domeniul culturii, ceea ce va asigura echitate între personalul cu funcţii de conducere şi execuţie, fapt consemnat în Legea 270 din 23.11.2018.
5) Evoluţia domeniului biblioteconomic presupune şi angajarea personalului cu funcţii distincte pentru a asigura rolul social şi educativ în comunitate. Propunem includerea în anexa nr. 8 Grupul ocupaţional „Cultură, tineret şi sport (F)” a următoarelor funcţii:
– cercetător ştiinţific;
– formator;
– instructor-animator;
– metodist principal;
– metodist superior.
Ne-am referit la Grupul ocupaţional „Învăţământ şi cercetare (E)”, deoarece activitatea ambelor grupuri este gestionată de acelaşi minister – Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării şi având în vedere discrepanţa salarială între personalul acestor două grupuri ocupaţionale, solicităm unificarea nivelului de remunerare a angajaţilor din aceste domenii.