
Academia de Vară pentru Tineri Bibliotecari
În perioada 7 -11 august 2017, la Chișinău, a avut loc Academia de Vară pentru Tinerii Bibliotecari ediția 2017, organizată de ABRM cu susținerea programului Novateca. Evenimentul inovator organizat într-o manieră non-formală a avut drept scop dezvoltarea competențelor profesionale a tinerilor bibliotecari și crearea abilităților de lideri, inclusiv loializarea față de comunitatea bibliotecară.
Cele cinci zile au trecut ca gândul și au adus în sipețelul bibliotecarilor inovatori o multitudine de deprinderi, abilități, cunoștințe, idei, noțiuni noi, impresii și prietenii și multe altele. Dar să le luăm pe rând.
7 august 2017
Prima zi a Academiei de Vară pentru Tinerii Bibliotecari a fost ziua cu cele mai multe emoții. În primul rând emoția cunoașterii unor persoane noi, participanții fiind bibliotecari din toată republica. În rândul doi, emoția descoperirii unor spații noi (Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, IHUB, Hotelul Dacia și desigur străzile orașului Chișinău)
În al treilea rând emoția evoluării în public, prezentării propriei biblioteci și a propriilor idei.
Începutul zilei a fost unul light, cu discutii la un pahar de limonadă, urmate de un tur al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Ulterior facilitatorii Lidia Kulikovski și Mariana Harjevschi au determinat împreună cu participantii, printr-un joc, tipurile de bibliotecari și talentele fiecăruia, oferind și o definiție a inovației ca mai apoi, să urmeze „botezul” prin care participanții au acceptat să devină parte a comunității tinerilor bibliotecari.
În a doua parte a zilei, facilitatorul Aliona Munteanu, împreună cu colegii de la BNRM au oferit participanților o experiență inedită – un Biblio Quest – o vizită interactivă prin multitudinea de săli și servicii a BNRM, O vînătoare de comori bibliofile cu final instructiv și premii pe măsură.
8 august 2017
Ziua II
A doua zi a început cu o surpriză, participanții au avut posibilitatea să facă cunoștință cu una din participantele primei ediții a Școlii de Vară – Dina Sicorschi, care, împreună cu Maria Furdui, au avut și rolul de facilitatori ai primelor sesiuni dedicate evaluării necesităților comunității. Urmate de sesiuni de dezvoltare a Servicii Moderne de Bibliotecă (Eugenia Bejan, Lilia Tcaci) și Fundrising (Maria Furdui). La finele zilei bibliotecarii au avut ocazia să vizioneze un film în aer liber, în cadrul Cinematografului Buiucani.
Iată câteva din impresiile zilei
Eugenia Cuștan, Biblioteca Publica Nr. 1 Cornești, Ungheni:
Academia de vara pentru tinerii bibliotecari ne-a oferit provocari. A fost evaluate necesitatile comunitatii prin exercitiu practic de chestionare a locuitorilor din Chisinau si identificarea nevoilor comunitatii. Prin aceste actiuni am facut si o informarea a comunitatii despre prestarea SMB din cadrul bibliotecilor publice […]
În cadrul Academiei Tinerilor Bibliotecari am aflat cum putem dezvolta SMB pentru a fi utile, atractive si durabile pentru utilizator. Fundraising o metoda de a obtine fonduri suplimentare pentru biblioteci, care a urmat cu un exercitiu real de fundraising a cazului Bibliotecii din Izbiste, unde Academia tinerilor bibliotecari a venit și cu susținerea actiunii de pe platforma Guvern 24. Succes tuturor pentru a putea valorifica la maxim cunoștințele livrate de Facilitatori[…]
Cireașa de pe tort a fost Cinematograful in aer liber din sectorul Buiucani care este ca un exemplu de schimbare pozitivă și necesara pentru comunitate. Experiența a fost inedită deoarece după cum ne-a informat și Nicolae Kirnev, doar luptind și motivind comunitatea ca ideea este de milioane poti face lucruri minunate care sa fie apreciate. […]
Marina Dulgheru, Biblioteca Publica Fedoreuca, Orhei
Marți, 8 august a fost o zi cu mult spor și entuziasm. Sesiunea a început cu o provocare pentru noi, astfel am ieșit din zona de comfort intervievând necesitățile utilizatorilor în Parcul Central Ștefan cel Mare. Acest exercițiu a avut un impact major, care ne-a ajutat să identificăm cum percep cetățenii biblioteca în comunitate și ce trebuie să ofere bibliotecile ca oamenii din comunitate să fie utilizatorii noștrii fideli. Datorită facilitatorilor Eugenia Bejan și Lilia Tcaci am aflat despre SMB implementate în SUA pentru diverse categorii de vîrste. Un interes deosebit am acordat sesiunii Fundrising, o metodă foarte utilă și necesară pentru a atrage surse de finanțare externă. Tot aici am aflat despre Platforma de finanțare online www.guvern24.md.
Din fericire azi am avut marea ocazie să vizionăm și o proiecție de film la Cinematograful de vară Buiucani, fondat de Nicolae Kirnev. În final am rămas foarte entuziasmată despre experiența lui Nicolae Kirnev, care ne-a relatat cum a organizat campania de Fundraising pentru Cinematorgraful de vară.
9 august 2017
Ziua III
Ziua a treia a Academiei Tinerilor Bibliotecari a fost una plina de evenimente, bibliotecarii inovatori au avut ocazia sa încerce rolul de designer al spatiului de biblioteca. Expozitiile inedite create de bibliotecari, în cadrul acestui exercițiu, au înfrumusetat sălile de lectură ale Filialei Transilvania a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” constituind totodată și un mod excelent de valorifica potentialul creator al participantilor.
Cu ajutorul aplicațiilor pentru smartphone disponibile în Google Play și App Store, protagoniștii Academiei Tinerilor Bibliotecari au planificat o călătorie imaginară perfecta, în cadrul căreia au calculate cu exactitate banii cheltuiți, au identificat si rezervat hotelul cel mai potrivit, au învățat câteva limbi străine, au verificat dacă nu au încălcat legislația Republicii Moldova și au jucat un joc interactiv ș.a.
Surpriza zilei a fost vizita inopinată a directorului programului Novateca, vădit interesat de subiectul Aplicații pentru telefoane smart. Ziua a finalizat cu o vizită ghidată la EFES Vitanta și Atelier 99Tekwill.
Cîteva impresii ale participantelor despre Ziua a III-a
Екатерина Добровольская, s. Troițcoe, r-n Cimișlia :
Прошел третий день Летней Академии Молодых Библиотекарей. Как всегда, было очень много полезной и интересной информации! Сегодня каждый смог почувствовать себя в роли дизайнера, оформляя неформальную обстановку в библиотеке и книжную выставку! Совмещая приятное с полезным мы побывали на фабрике пива EFES Vitanta и в образовательном центре Tekwill!
Larisa Chiahi, Cîrpești, Cantemir:
A treia zi de instruire din cadrul Academiei de vara a fost una cu multe provocari si cu mult lucru practic: reformarea spatiilor din biblioteca Transilvania. Expozitie de carte pe tema: criza politica în imaginatia si viziunea noastra, utilizarea IT in Biblioteci si aplicatii pentru telefoane performante. Iar ziua sa incheiat cu o vizita placuta si interesanta la Atelier99/TEKWILL si la EFES Vitanta.
10 august 2017
Ziua IV
A patra zi din cadrul Academiei Tinerilor Bibliotecari a început cu un energiser ce a adus buna dispozitie și multe zimbete pe fetele bibliotecarilor inovatori. Firul roșu al primei sesiuni a fost reprezentat de discutiile referitoare la performantele bibliotecarilor din toată țara în activitatea de advocacy și capacitatea bibliotecarilor de a deveni vocali în propria localitate. Facilitator: Oleg Bursuc
În a doua parte a zilei tinerii bibliotecari au avut ocazia să facă cunoștință cu participanții programului LILI, iar în timpul unui networking lunch au fost enunțate perechile de mentori și discipoli și angajamentele acestora post Academia de Vară pentru Tinerii Bibliotecari.
Ulterior facilitatorii Lilia Tcaci și Aliona Manciu au inițiat participantele în lucru cu canva și picktochart, iar Lilia Dubăsari le-a vorbit despre provocările și beneficiile obținute în procesul de management al unei biblioteci rurale.
Participanții au avut ca temă de acasă crearea unui poster ce ar prezenta un serviciu.
Impresii ale zilei
Cristina Oncea, Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu”, Rezina
A patra zi de lucru : Advocacy – mai multe exerciții practice dintre care și un teatru improvizat tot pe aceeasi temă. Managementul și marketing-ul bibliotecilor rurale. Productiv și efectiv…
Marina Dulgheru, Biblioteca Publica Fedoreuca, Orhei
Ziua a parta a fost foarte tensionată, dar în același timp productivă. Am început ziua de lucru cu un joc distractiv organizat de domnul Oleg Bursuc pentru sporirea productivității și dezvoltarea atenției. Prima sesiune a fost despre Advocacy. Mi-au plăcut mult discuțiile despre cum să fim vocali în comunitate și cum să mânuim tehnicile persiuasiunii. O experiență deosebită am primit în urma înscenării unei situații cu opozanții bibliotecii, a fost o provocările impresionantă. La networking lunch am avut discuții cu participanții LiLi (conexiune mentor-mentee).O altă sesiune atractivă și utilă a fost ideea conceptului de marketing și promovarea produselor. Cu un interes deosebit am ascultat pe doamna Lilia Dubăsari despre managementul bibliotecilor rurale și aici m-a pus pe gânduri fraza: E ușor să administrezi o bibliotecă rurală de un singur bibliotecar? Argumente Pro și Contra. În concluzie pot spune că un bibliotecar modern întotdeauna face lucruri frumoase fie el de unul singur sau în echipă
11 august 2017
Ziua V
A cincea zi a început cu înscenări de situații în baza filosofiei fish, coordonate de facilitatorii Mariana Harjevschi și Eugenia Bejan.
Desigur a urmat prezentarea temei de acasă – posterele realizate în canva, comentarii pe marginea prezentărilor (postură, atitudine, transmiterea mesajului), comentarii referitoare la postere (dimensiune, culoare, text, greșeli, elemente de contrast …)
Facilitatorii au avut rol de critici, participanții din sală fiind împărțiți în grupuri cu destinații diverse (cârcotași, optimiști, diplomați) au oferit un feed-back în cazul tuturor prezentărilor.
Ziua a finalizat cu încheierea Academiei de Vară a Tinerilor Bibliotecari și înmânarea Certificatelor de participare, dar și a Angajamentelor participanților, într-un mod solemn de către președinta ABRM Mariana Harjevschi și directorul programului Novateca Evan Tracz.
Pentru a vedea mai multe fotografii din cadrul acestui eveniment accesati grupul facebook Academia Tinerilor Bibliotecari
Acestea fiind spuse Ne vedem la anul!