
Conferinta Biblionext: „Inovatie, Creativitate, Leadership”
În perioada 2-4 octombrie 2017 la Cluj Napoca a avut loc un eveniment cultural deosebit Conferința ANBPR Biblionext: „Inovatie, Creativitate, Leadership” organizată de către Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj Napoca, România.
Invitația de participare la Conferința ANBPR a stat la baza mai multor „descoperiri” și emoții pozitive. În primul rând am descoperit magnificul oras Cluj Napoca, istoria Clujului, străzile, arhitectura, instituțiile culturale ș.a. Adresăm sincere mulțumiri Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj pentru această oportunitate.
În rândul doi, am descoperit oamenii veniți la conferință din diverse regiuni, localități ce au reusit să ne încânte cu ideile și viziunile lor referitoare la bibliotecă.
În al treilea rând am decoperit un eveniment cultural de anvergură organizat anual în Cluj Napoca – Festivalul Internațional de Carte Transilvania.
Și desigur, am descoperit Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj cu neobosiții bibliotecari clujeni, pricepuți în toate, și cele 1001 spații de bibliotecă pentru toate tipurile de cititori. Un mare mulțumesc tuturor colaboratorilor Bibliotecii Județene „Octavian Goga” pentru căldura cu care ne-au întâmpinat și bunăvoința cu care ne-au relatat despre inovațiile bibliotecii.
2 octombrie 2017 – Prima zi a Conferintei ANBPR
Aventura noastră a început cu o excursie prin sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” ghidată de simpatica bibliotecară Ana Maria Dudescu, care a avut amabilitatea să ne povestească despre fiecare colțișor al bibliotecii și răbdarea să răspundă la toate întrebările noastre referitoare la colecții, servicii, programe de lectură, concursuri etc.
Cu fiecare ușă deschisă descopeream oameni, cărți, idei, tehnologii noi pe care ni le dorim în toate bibliotecile, fără excepție.
La finalul excursiei am revenit în holul bibliotecii, în punctul zero, și mare ne-a fost mirarea să descoperim un covor roșu, în stilul petrecerilor hollywoodiene, multe cărți, aparate de fotografiat și camere îndreptate spre intrarea în bibliotecă și un grup de oameni ce aplaudau cu ardoare fiecare om intrat în bibliotecă. Misterul acestui comportament a fost elucidat în momentul în care am aflat că ceea ce vedem este Gala cititorului clujean 2017. Un fel de omagiu adus fiecărui om ce citește și vine la bibliotecă, o încurajare de a citi, o apreciere a oamenilor culți ce frecventează biblioteca. Nu vă putem reda în cuvinte uimirea de pe fața cititorilor clujeni întâmpinați în acest mod, însă avem câteva fotografii grăitoare.
Seara a culminat cu o ședință a Clubului de lectură organizat în colaborare cu Asociația Culturală Cărțile pe Față, în Secția pentru adolescenți de la etajul IV al bibliotecii.
3 octombrie 2017 – a doua zi a Conferinței ANBPR
Cea de-a doua zi a Conferinței a început cu o schimbare de locație, fluxul mare de cititori ai Bibliotecii Județene „Octavian Goga” a făcut imposibilă eliberarea oricărei săli de bibliotecă prin urmare sesiunea în plen a fost organizată în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din imediata apropiere a bibliotecii.
În cadrul sesiunii în plen am avut ocazia să descoperim o minunată aplicație (cu recomandări zilnice de lectură) iZiLit – Întâlnire Zilnică cu Literatura, rezultată dintr-un proiect realizat de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov în parteneriat cu ANBPR. Aplicația iZiLit este gratuită și https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xfactorapp.izilit&hl=en poate fi descărcată de pe Google Play sau App Store. Concursul omonim organizat între bibliotecile publice din România în perioada 25 septembrie – 25 octombrie 2017 are drept scop informarea unui număr cât mai mare de cititori despre acest nou serviciu.
Un alt proiect al Bibliotecii Județene „George Barițiu” ce ne-a atras atenția se intitulează CRESC (Cultivăm România Egalității de Șanse pentru Copii) la bibliotecă.
Reprezentanta programului Novateca Lorina Cernogal au făcut o trecere în revistă a succeselor și o prezentare a obiectivelor și impactului campaniei Ne vedem la bibliotecă.
Despre dificultățile comunicării între părinții și copiii dependenti de tehnologii și social media și posibilele solutii ale acestor situații a vorbit pshihologul dr. Mircea Toma.
Apoi a venit rândul bibliotecarilor bulgari să ne uimească cu proiectul noii clădiri de bibliotecă din Varna, Bulgaria. Despre competiția internațională de proiecte și rezultatul final – proiectul unei biblioteci moderne, a vorbit Radka Kalcheva
De asemenea au mai fost discutate: posibilitățile de cumpărare și împrumut e-book pentru bibliotecile din România, proiectul Fundației Progress referitor la dezvoltarea abilitatilor în domeniu programarii pentru copiii din diverse localități ș.a.
A doua parte a zilei a a fost divizată în ateliere: Proiecte inedite în biblioteci, Cu bebe la bibliotecă – Bebe Cafe, Aspecte profesionale: Comunicare, Informare, Digitizare și Proiectele Bibliotecilor din Republica Moldova.
Spre seară, în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” a avut loc prezentarea posterelor realizate în cadrul concursului de prezentare a serviciilor de bibliotecă lansat de ANBPR, iar vizitatorii au avut ocazia să-l voteze pe cel mai reușit. Câștigătorul concursului, Covorul povestitor – o metodă non formală de atragere a preșcolarilor la bibliotecă, creat de Biblioteca Județeană „Petru Dulfu”, Maramureș, s-a ales cu un tablet pentru bibliotecă.
Seara a culminat cu o cină festivă în cadrul căreia au fost înmânate Premiile ANBPR pentru anul 2016.
4 octombrie 2017 – a treia zi a Conferinței ANBPR
În a treia zi au fost discutate subiecte precum dezvoltarea profesională a bibliotecarilor și cooperarea națională și internațională la acest nivel, renumitul proiect de promovare a lecturii și a modului sănătos de viață, la care a participat și președinta ABRM Mariana Harjevschi – CicloBiblio, Partenering starter – proiect ce a obținut INELI Balkans Innovation Awards 2016, reforma copyright în Uniunea Europeană și efectele acesteia pentru biblioteci, inclusiv actualizarea directivei privind drepturile de autor ș.a.
De asemenea am avut ocazia să asistăm la lansarea volumului Grădina cu statui de Adrian Popescu, (memorialistică) inclusiv am ascultat un concert folk susținut de Adrian Ivanițchi.
Au urmat ateliere paralele referitoare la subiectele: Activitatea în biblioteci mici și mijlocii, Achiziția de documente de bibliotecă în SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), E vremea cititului: un program de lectură pentru vară, Clubul de filosofie pentru copii.
Ne-am încheiat ziua cu o plimbare în centrul orașului Cluj unde erau amplasate expozitiile de carte din cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania
Gabriela Bulduma
Director Executiv ABRM