Conferinta Internatională „Biblioteca Publică – Soluții și perspective în dezvoltarea comunității”
Evenimentul profesional Conferinta Internatională „Biblioteca Publică – Soluții și perspective în dezvoltarea comunității” dedicat bibliotecilor publice, organizat de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău, în perioada 17-18 mai 2018, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România(ANBPR) a întrunit bibliotecari cu diverse specializări, invitați speciali din România, Chișinău, Cernăuți, Detroit s.a. În 2018, la împlinirea a 125 de ani de la fondarea Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău, evenimentul a avut un farmec specific, incadrându-se perfect în seria de activități aniversare ale bibliotecii, făcând posibilă reuniunea bibliotecarilor vorbitori de limbă română din diverse colțuri ale lumii.
Agenda ediției de primăvară a Conferinței ANBPR a inclus: comunicări în plen, ateliere de lucru, schimb de informații, experiențe și bune practici, proiecte inovative pentru comunitate, acțiuni culturale și de networking cu participarea a peste 140 de bibliotecari(metodiști, bibliotecari-formatori, directori, șefi de servicii, personal de specialitate și personal administrativ).
Reprezentantele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și ABRM din Chișinău: Lilia Gamarța, șef Filiala „Ștefan cel Mare”, Maria Burcovschii, Filiala „Târgu-Mureș”, Ana Ostașevschi, Filiala „Ovidius”, Gabriela Bulduma Secția „Memoria Chișinăului” al BM „B.P. Hasdeu” Director Executiv ABRM, au încântat audiența cu prezentări referitoare la serviciile oferite chișinăuienilor în cadrul rețelei BM „B.P. Hasdeu”(Ora TV – dezvoltarea abilităților de dicție pentru copii; ProLogic – inspirație pentru utilizatori; Story Jumper – competențe digitale pentru copii) și oferta educațională disponibilă bibliotecarilor din Republica Moldova (noile cursuri online „Inovația în bibliotecă” și „Designul și managementul de proiect prin prisma gîndirii proiective”).
Din seria de comunicări prezentate în cadrul conferinței ne-a impresionat comunicarea dnei prof.univ. dr. Hermina Anghelescu, Wayne State University, Detroit, Michigan, U.S.A. – „Prin bibliotecile lumii. Implicarea arhitectului profesionist în construcția de bibliotecă”. Prezentarea a inclus informații despre o serie de proiecte arhitecturale de biblioteci din diverse colțuri ale globului (ex.Japonia, Qatar), inclusiv informații despre provocările întâmpinate de bibliotecile ce își desfășoară activitatea în niște spații aparent perfecte. Involuntar am plecat cu gândul la Bibliotecile Republicii Moldova, bibliotecile orașului Chișinău, rețeaua de biblioteci BM „B.P. Hasdeu” ce își desfășoară activitatea în spații regândite, remodelate, redefinite. Ne întrebăm desigur când va veni acea vreme ce va permite organizarea în Republica Moldova a unui concurs internațional în scopul creării unui complex de bibliotecă modernă – etalon pentru alte biblioteci și cine din arhitecții cu renume mondial ar avea curajul să gândească o bibliotecă impresionantă pentru Republica Moldova. Dacă am reuși să obținem performanța unui proiect de bibliotecă modernă, cât ar costa acesta și cine ar investi în materializarea acestuia, dar mai ales unde ar putea fi construită această bibliotecă?…
Comunicările în plen au fost succedate de ateliere, lansări și prezentări de carte, expoziții de caricaturi ale unor scriitori, poeți, autori de carte celebri, semnate de Marian Avramescu, recital poetic Denise Ababei&Eliza-Noemi Judeu, confesiunea despre Poezie și Dragoste a Norei Iuga, un recital folcloric marca Sofia Vicoveanca, un spectacol susținut de renumitul actor Florin Piersic ș.a.
Un moment istoric pentru băcăoani a fost desigur lansarea albumului „Bacăul în oglinzi paralele. O istorie ilustrată a Bacăului”. Ediția este rodul muncii autorilor Mihai Ceucă (cercetător, colecționar de imagini/ilustrate vechi ale Bacăului) și Adrian Jicu (editorialist, lector universitar, director al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău,) și include o colecție de imagini/cărți poștale comentate pe înțelesul cititorului cu rostul de a-i crea o impresie despre apariția și evoluția orașului comercial Bacău. Textul ce însoțește, dă valoare imaginilor, este structurat în 12 capitole, fiind precedat de o prefață și succedat de postfață, iconografie și bibliografie.
Ilustratele incluse în acest album surprind evenimente, monumente și clădiri deosebite din Bacău: Casa lui George Bacovia, Statuia lui Ștefan cel Mare, Strada Leca, Clădirea Bibliotecii „Costache Sturdza”, Primăria și Biserica Armenească, Statuia lui George Bacovia, Teatrul Municipal, Palatul Ateneu, școlile, hotelurile și bisericile, sinagogile Bacăului, Parcul Trandafirilor, Statuia lui Vasile Alecsandri, Fabrica de bere Grivel, Fabrica de hîrtie Letea, Fabrica de casînci Leon Grad, Moara Calmanovici ș.a.
Datorită generozității directorului Adrian Jicu și a colegilor de la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău, ediția este deja parte a colecției Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău și poate fi răsfoită de toți doritorii.
O altă ediție primită cu titlu de donație tot din partea Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău – „Aceea era… Puterea colacilor! : Sărbători trăite, sărbători povestite în localități din județul Bacău” se referă la studierea și valorificarea patrimoniului imaterial (Capra, Uratul, Colinde, Plugușorul, Urșii de la Oituz, Jianul, Badanarii, Banda lui Bujor, Bucate tradiționale), celebrarea sărbătorilor de iarnă în diverse localități din județul Bacău. Cartea conține un autograf dedicat special cititorilor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău.
Tot în seria donațiilor se înscriu și cărțile poștale cu QR code din partea Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov pentru care le mulțumim mult colegilor Rucsanda și Daniel Nazare.
Punctul culminant al Conferintei Internationale „Biblioteca Publică – Soluții și perspective în dezvoltarea comunității” a fost desigur festivitatea de înfrățire a bibliotecilor de carte românească de pretutindeni, prin semnarea la 18 mai 2018 a unui act simbolic de Unire a Bibliotecilor din România, Republica Moldova și Ucraina. Actul marchează colaborarea dintre Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor din România (ANBPR), Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău, Societatea Bibliotecarilor Bucovineni Cernăuți și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” Chișinău și va sta la baza unor programe de cooperare culturală, vizite de studiu, schimburi de experiențe ș.a.
Gabriela BULDUMA,
Director Executiv ABRM