[tx_row]
[tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”<3.Servicii inovatoare în bibliotecile publice” url=”https://abrm.md/?page_id=3259″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
[tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”5.Utilizarea tehnologiilor inovatoare în biblioteci>” url=”https://abrm.md/?page_id=3311″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
[/tx_row]

O carte bună se simte bine într-o bibliotecă frumoasă!

Pasiunea istorică pentru lectură a stimulat consumul de carte şi a inspirat formarea marilor colecţii şi a bibliotecilor. Păstrătoare ale unor tezaure de cultură, bibliotecile pot deveni, ele însele, veritabile monumente de artă. Cu toate că există un număr impresionant de biblioteci pe întreg mapamondul, doar câteva reuşesc să atragă prin frumuseţe şi fast pasionaţii de lectură.

Activitatea # 1

Cu ce seamănă clădirile bibliotecilor din imaginile de mai jos?

Activitatea # 2

Potriviți imaginea cu una dintre bibliotecile din listă.

Unde se află aceste bijuterii arhitecturale și ce i-a inspirat pe arhitecți?

  • Biblioteca Publică din Kansas City, Missouri, SUA. Situată în inima din Kansas City, clădirea este unul dintre primele proiecte care vizau refacerea oraşului și valorii sale istorice şi turistice. Locuitorii din oraş au fost invitaţi să selecteze cele mai cunoscute cărți care au o legătură importantă cu Kansas City. Aceste ediții au fost incluse în design-ul inovator al Bibliotecii Centrale a oraşului, pentru a stimula frecventarea bibliotecii.
  • În 1989 în Belarusia a avut loc un concurs internaţional în vederea selecţionării celui mai bun proiect arhitectural de bibliotecă. Proiectul „Diamantul Belarusiei” a câştigat concursul. La data de 7 martie 2002, preşedintele Republicii Belarus a semnat Decretul cu privire la construirea instituţiei de stat – Biblioteca Naţională din Belarus. Biblioteca de douăzeci şi trei de etaje este concepută în forma unui diamant şi simbolizează valoarea enormă de cunoştinţe pe care omenirea a stocat-o în cărţi. Clădirea este acoperită de panouri de sticlă care în timpul zilei scânteiază asemenea unui diamant cu 24 de faţete. Pe timpul nopţii, cele 4.646 de leduri îşi schimbă mereu culorile, oferind locuitorilor un spectacol indedit de lumină şi culoare, vizibil de la sute de metri distanţă. Biblioteca Naţională din Belarus are peste 90 de mii de utilizatori anual, care utilizează 3,5 milioane de documente. În fiecare zi, biblioteca este vizitată de mai mult de 2.200 de oameni.
  • Biblioteca Geisel, Universitatea din California, San Diego, SUA și-a luat numele după cel al lui Theodor Geisel, autor de literatură pentru copii, cunoscut în SUA sub numele de Dr.Seus. Clădirea este considerată una dintre cele mai moderne din lume, seamănă la exterior cu o navă spaţială, şi este opera arhitectului William Pereira. Datorită formei sale deosebite, clădirea acesteia apare în numeroase filme science fiction, povestiri scurte şi romane. De exemplu, “Inception” în care a jucat şi Leonardo DiCaprio.
  • Biblioteca Regală a Danemarcei este cunoscută şi sub numele de „Diamantul Negru“ şi este cea mai mare dintre bibliotecile ţărilor nordice. Numele este dat de placarea exteriorului cu granit negru şi de forma clădirii. Biblioteca Naţională, Biblioteca Universităţii din Copenhaga, Arhiva Naţională şi Muzeul Cărţii şi Fotografiei, toate acestea sunt incluse în Biblioteca Regală Daneză. Clădirea include o aulă cu o capacitate de 600 de locuri, o sală de concerte, spaţii expoziţionale, o librărie, un restaurant, o cafenea şi o terasă pe acoperiş. Biblioteca are şi două muzee: Muzeul Naţional de Fotografie şi Muzeul Caricaturii.

Activitatea # 3

Lucrați în echipe. Studiați una dintre bibliotecile prezentate mai jos.

Care a fost inovația legată de spațiile rezervate acestor biblioteci?

Bine ați venit în Sala de Lectură în Aer Liber

Utilizatorii Bibliotecii Publice din New York pot împrumuta și citi cărți în aer liber. Biblioteca are un spațiu special amenajat chiar în curte pentru a permite cititorilor să se bucure de aer curat la umbra pomilor.

lectura afara

”Borcanul cu dulceata de povesti”, o altfel de biblioteca din Marpod

Dacă ajungi în Marpod, un sat aflat la 32 de kilometri de Sibiu, trebuie neapărat să vizitați o altfel de bibliotecă – „Borcanul cu dulceață de povești”, prima bibliotecă concept din România unde în afară de cărți, cititorii au parte și de degustări de dulcețuri, prăjituri de casă și alte bunătățuri care să le facă cititul mai apetisant. Povestea „borcanului” a început anul trecut la inițiativa Bibliotecii Astra din Sibiu care dorea revitalizarea bibliotecilor din zonele în care acestea au devenit străine locuitorilor. Biblioteca a fost amenajată în pivnița clădirii vechi a primăriei. Pe rafturile bibliotecii alături de romane au fost aranjate și borcane cu dulceață, care mai de care mai apetisantă. Fiecare secțiune din bibliotecă are câte un borcan reprezentativ: borcanul cu dulceață de dragoste, borcanul cu povești istorice, borcanul cu lucrări practice și așa mai departe. Inițiatorii proiectului spun că au ales Marpodul pentru a înfiinșa această bibliotecă concept mai ales datorită istoriei gastronomice a acestei zone, știindu-se că oamenii din Marpod sunt mari gurmanzi și buni bucătari. Desigur, biblioteca se află doar la început de drum, inițiatorii ei având în plan ca aici să organizeze începând cu anul acesta ateliere de creație pentru cei mici, șezători la care să se întâlnească femeile din sat pentru a schimba rețete culinare dar și un loc unde se pot vinde produsele tradiționale ale țăranilor.

Biblioteca Cărților în Imagini pentru Copii din Iwaki, Japonia

Biblioteca Cărților în Imagini pentru Copii din Iwaki, Fukushima, Japonia plasează cărțile lateral, cu coperta în față. Fiecare carte este situată într-un raft separat pentru a atrage atenția la copretă, autor și desenul din față. Un director de școală din localitate a expediat o scrisoare arhitectului Tadao Ande pentru a-l ruga să creeze o bibliotecă care i-at ajuta pe copii să viseze și să se simtă deosebit. Această clădire ar trebuie să prezinte copiilor lumea plină de lumină și speranță. Rafturile sunt create din lemn și permit aranjarea cărților nu în ordine alfabetică, dar după tematică. Scările au fost conceput pentru a servi drept scaune, iar copii se pot așeza pe ele oriunde vor găsi o carte care le va atrage atenția. Restul pereților sunt creați din sticlă pentru a permite luminii să invadeze biblioteca din toate colțurile. La construcția clădirii au fost utilizate doar 3 materiale: beton, sticlă și lemn.

Biblioteca Experiențelor Cerritos din California, SUA

Biblioteca Cerritos are o altă abordare vizavi de conceptul de bibliotecă – pe lângă o colecție impresionantă de cărți vizitatorii pot admira un acvariu cu apă sărată, o expoziție de schelete de dinozauri și un hol cu sculpturi. Fiecare încăpere din muzeu este destinată unei anumite teme începând de la Epoca de Piatră și până la Tradițiile din Jurul Lumii. Peste tot sunt plasate Ghișeie Informaționale pentru ca fiecare utilizator să-și creeze propriul traseu tematic.

Biblioteca spațiilor verzi din Delft, Olanda

Biblioteca publică din orașul Delft, Olanda a fost construită ca un ”concept de bibliotecă” și nu ca o bibliotecă publică tradițională. Pereții bibliotecii sunt vopsiți în culori aprinse, rafturile sunt confecționate din materiale reciclabile, iar mobila este extrem de confortabilă. Întrucât toate cărțile și materialele video sunt etichetate RFID, adică conțin un cip electromagnetic care permite înregistrarea locației acestora la distanțe mari, utilizatorii sunt încurajați să citească în aer liber, la iarbă verde, pe teritoriul adiacent clădirii bibliotecii.

Motto-ul Bibliotecii ”Bow Idea Store” din Marea Britanie este ”Hai să învățăm împreună”. Clădirea este organizată astfel, încât fiecare utilizator poate închiria un ”spațiu de învățare” – o sală pentru fitness și yoga, o bucătărie bine dotată, un laborator de confecții textile și articole legată de modă și design, un atelier foto, un spațiu de joacă pentru copii sau o sală pentru activități de artizanat. Utilizatorii sunt încurajați să interacționeze cu prietenii, să servească cafea și să practice activitățile preferate în incinta bibliotecii.

Olanda1

Biblioteca Publică pentru copii Loganesti și-a invitat cei mai mici cititori la film în aer liber cu ocazia Festivalului ”Cronograf”. Astfel, spațiul bibliotecii s-a extins și în afara pereților clădirii, iar copii au putut savura vizita la un cinematograf deosebit.

Bibliotecarii de la Biblioteca Valea Norocului din raionul Sângerei au devenit designeri pentru a crea o haină nouă pentru spațiile din bibliotecă: ”Participând la Academia de Vară a tinerilor bibliotecari am primit niște angajamente importante pentru a dezvolta biblioteca. Unul dintre ele a fost modernizarea spațiului. Cu ajutorul voluntarei Enișevschi Ana s-a făcut reparație în bibliotecă: spațiul a devenit mai mare, mobilierul mai creativ, mai atractiv, mai confortabil. Autorul desenelor a fost Enișevschi Ana. Nici caloriferile nu au rămas în urmă, devenind niște creioane colorate. Mulțumim voluntarului și primarului de susținere în modernizarea bibliotecii”.

Valea Norocului

Activitatea # 4

Cum credeți, cu ce scop și-au amenajat bibliotecarii aceste spații? Care idei ar putea fi preluate de către bibliotecile Dvs?

surse idei 1

surse idei 2

Activitatea # 5

Studiați articolul ”Expoziţiile Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu în timp” și răsfoiți lucrarea Colecțiile – element de atracție a bibliotecii moderne

Răspundeți la întrebările de mai jos:

  • Care sunt avantajele expozițiilor moderne de bibliotecă?
  • Cum sunt utilizate expozițiile virtuale pentru a moderniza serviciile de bibliotecă?
  • Care sunt inovațiile aduse de către expozițiile moderne din studiul realizat de către Gaby BULDUMA, Șeful serviciu, Departamentul „Memoria Chişinăului” ?
  • Selectați 3 idei inovatoare care v-au plăcut cel mai mult și pe care le-ați putea replica la biblioteca Dvs.

expozitii moderne

colectiile

Tema pentru acasă: Activitatea # 6

Imaginați-vă că biblioteca Dvs a câștigat un grant consistent din partea unei fundații de caritate.

Cum veți utiliza resursele financiare pentru a re-amenaja spațiile din bibliotecă? Elaborați un mic plan de acțiune – cum veți cheltui aceste fonduri, cum veți schimba spațiile din biblioteca Dvs și cum vor beneifia utilizatorii. Plasați planul în secțiunea ”Comentarii”.

tabla

 [tx_row]
[tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”<3.Servicii inovatoare în bibliotecile publice” url=”https://abrm.md/?page_id=3259″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
[tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”5.Utilizarea tehnologiilor inovatoare în biblioteci>” url=”https://abrm.md/?page_id=3311″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
[/tx_row]