6.Inovația prin parteneriate

[tx_row]
[tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”<5. Utilizarea tehnologiilor inovatoare în biblioteci” url=”https://abrm.md/?page_id=3311″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
[tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”7.Inovatia în procesul de colectare de fonduri>” url=”https://abrm.md/?page_id=3344″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
[/tx_row]

Cu suportul partenerilor internaționali, naționali și locali din sectorul public, privat și non-profit, bibliotecile din Rețeaua Novateca creează și oferă servicii noi cu caracter educațional, social, cultural și economic, orientate și ajustate la necesitățile comunității, astfel transformându-se în centre comunitare vibrante și asigurând îmbunătățirea calității vieții în întreaga țară. Crearea de parteneriate noi oferă următoarele avantaje:

  • utilizarea a noi resurse
  • familiarizarea cu necesitățile comunității
  • găsirea utilizatorilor noi
  • oferirea de servicii noi utilizatorilor fideli
  • extinderea domeniilor de activitate și interes
  • îmbogățirea portofoliului de servii al bibliotecilor
  • căpătarea de noi competențe și cunoștințe
  • oportunități noi de marketing, networking și promovare a serviciilor bibliotecii

Nu în ultimul rând, parteneriatele pot fi surse de inspirație pentru biblioteci!

Activitatea # 1

Care dintre aceste strategii le-ați utilizat și care sunt noi pentru Dvs?

  • Bibliotecile pot propune altor organizații să utilizeze spațiile dotate cu calculatoare, proiector, tablă interactivă, etc.
  • Bibliotecarii pot oferi servicii organizațiilor cu care împărtășesc aceleași scopuri și obiective.
  • Bibliotecarii se pot implica în organizarea anumitor evenimente de interes comunitar.
  • Bibliotecile pot solicita altor organizații să le ofere resurse pentru a organiza anumite activități tematice.
  • Bibliotecile pot invita experți de la alte organizații pentru a livra anumite servicii specializate.
  • Bibliotecile pot solicita finanțare suplimentară de la donatori pentru a implementa servicii noi.
  • Bibliotecile pot utiliza bazele de date ale partenerilor pentru a identifica noi utilizatori și pot oferi acestora bazele lor de date.

Activitatea # 2

Care au fost cele mai reușite parteneriate din cadrul Programului Novateca?

Studiați informația plasată pe site-ul Programului Novateca și răspundeți la următoarea întrebare: la ce se referă datele de mai jos? Plasați răspunsurile Dvs în secțiunea ”Comentarii”.

  • 120
  • LEGO
  • 5 ani
  • 29-30 iunie
  • 57
  • 140
  • 200
  • „SkyNet”
  • GENIUS
  • $10 000

Activitatea # 3

Care sunt tipurile de parteneriate de care pot profita bibliotecile? Oferiți exemple din Activitatea # 2.

Bibliotecile pot profita de următoarele tipuri de parteneriate:

  • Parteneriate la nivel de organizații (exemplu: parteneriatul cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă )
  • Parteneriate la nivel de experți locali (exemplu: colaborarea cu voluntarii Corpului Păcii)
  • Parteneriate la nivel de spații (exemplu: oferirea spațiilor bibliotecilor organizației Toastmasters Chișinău)
  • Parteneriat la nivel de servicii (exemple: suportul acordat copiilor pentru a-și face temele pentru acasă)
  • Parteneriat la nivel de tehnologii informaționale (exemplu: colaborarea cu Orange Moldova)
  • Parteneriatele de succes pornesc de la networking, adică de la rețeaua de contacte la care are acces biblioteca. Acestea pot include organizații non guvernamentale locale, școli, proprietari de afaceri, organizații publice sau private care împărtășesc aceleași scopuri și valori: educația, dezvoltarea comunitară, tehnologiile informaționale moderne, etc. Biblioteca ar putea colabora cu oriccare dintre aceste organizații pentru a oferi servicii similare utilizatorilor. Colaborarea poate porni de la pași simpli: participarea la un eveniment comun în calitate de invitați, experți, colegi, traineri, formatori, oferirea de servicii comune aceluiași grup de beneficiari, oferirea spațiilor bibliotecii altor organizații pentru a-și desfășura diverse activități. Micile colaborări pot deveni parteneriate durabile atunci când organizațiile au aceleași scopuri și grupuri țintă pe termen lung: tineri, șomeri, persoanele în etate, persoanele cu nevoi speciale, etc.

    cerc

    Parteneriatele pot fi:

    • de scurtă durată (cum ar fi colaborarea în cadrul unui singur eveniment sau activitate, oferirea spațiilor bibliotecii pentru anumite activități: conferințe, treninguri, formări, sesiuni de informare)
    • sezoniere (care se repetă la un anumit interval de timp, de exemplu organizarea unor evenimente anuale sau lunare)
    • de lungă durată (cele mai importante parteneriate din cadrul unor proiecte de durată cu un număr mare de beneficiari)

    Activitatea # 4

    Parteneriatele ca sursă de inovație

    Analizați studiile de caz de mai jos. Cum au utilizat bibliotecarii parteneriatele strategice pentru a aduce servicii noi la bibliotecă?

    voluntar

    Bibliotecarii din Ciadîr-Lunga lucrează în parteneriat cu voluntarii Corpului Păcii. În această fotografie voluntarul Darryl Sanchez îi învață pe utilizatorii cei mai mici să danseze ”Bachata”, un dans latin-american.

    agentia fortei de munca

    Biblioteca Publică Raională Briceni colaborează cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Briceni în cadrul Proiectului „Locul tău de muncă la un click – distanță”. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot utiliza spațiul Centrului Informațional Public creat în biblioteca raională și echipamentul tehnologiilor informaționale primit de la programul NOVATECA pentru a utiliza diverse resurse web care i-ar ajuta să-și găsească angajatorul. Beneficiarii proiectului au învățat să scrie un CV, au însușit modul de căutare a informației necesare pe site-urile corespunzătoare și au fost pregătiți pentru a susține un interviu de angajare.

    toastmaster

    Bibliotecile publice reprezintă un spațiu comunitar care este deschis pentru grupuri de oameni care doresc să se dezvolte. Unul dintre avantajele principale este oferirea de spații gratuit pentru evenimentele de interes public. Toastmasters Chișinău au beneficiat și ei de această oportunitate pentru a organiza sesiunile de public speaking și dezbateri publice în limba engleză în incinta Bibliotecii Publice ”B.P. Hașdeu” și Biblioteca Publică de Drept din Chișinău. Toastmasters este un club de dezvoltare a abilităților de leadership și oratorie în limbile română și engleză. Clubul de română se întrunește în fiecare marți, cel de engleză în fiecare joi. Oricine vine la o ședință Toastmasters are posibilitatea de a ține un discurs public sau să îndeplinească un rol organizatoric, astfel dezvoltându-se continuu și pe termen lung. Toastmasters is where leaders are made – este motto-ul oficial al Toastmasters International. Membrii clubului dezvoltă diferite abilități – de la organizare de ședinte, managementul timpului, structurarea discursurilor, ascultare activă, oferire de feedback constructiv, fundraising, lucrul în echipă, și alte abilități profesionale și personale. Utilizatorii bibliotecii municipale sunt bineveniti la ședințele clubului în calitate de vizitatori și au posibilitatea de a exersa un discurs improvizat, un discurs pregătit sau câteva roluri simple de administrare a ședinței. Astfel noi contribuim la creșterea vizibilității bibliotecilor și serviciilor oferite de acestea. ”Participanții noștri utilizează și alte servicii oferite de bibliotecă, deci au devenit automat utilizatori. De fiecare dată când organizăm un eveniment public, contribuim la cresterea vizibilitatii bibliotecii și la sporirea interesului vizitatorilor bibliotecilor de a se auto-dezvolta ca lideri si oratori. Toastmasters plaseaza informatia despre bibliotecă în toate agendele noastre, flyer-e, postere, dar și pe pagina de Facebook. Astfel, informăm publicul larg despre oportunități suplimentare de care pot beneficia atunci când ne vizitează la bibliotecă.” Cristina Turcu, Tostmasters Chișinău

    În perioada 1 aprilie – 31 mai 2017 Academia de Inovare și Schimbare prin Educație a lucrat în parteneriat cu bibliotecile Novateca din Orhei, Anenii-Noi, Chișinău, Ungheni și Cantemir pentru a instrui un grup de 75 de beneficiari ai Proiectului ”Limba engleză pentru educație mediatică”. Cursul online ”Limba engleză pentru educație mediatică” a fost elaborat de către experții de la Universitatea din Pennsylvania și reprezintă o inițiativă diplomatică de nivel înalt finanțată de către Departamentul de Stat SUA. Cursul online a durat 5 săptămâni și a fost destinat vorbitorilor non-nativi care sunt interesați să-și îmbogățească cunoștințele de limba engleză și să afle mai multe despre cultura mediatică din SUA. Pe lângă dezvoltarea abilităților lingvistice în limba engleză, cei 75 de participanți din Chişinău, Cantemir, Ungheni, Orhei și Anenii-Noi au explorat diferite tipuri de mass-media, cum ar fi blogurile, televiziunea, ziarele și rețelele sociale și au dezvoltat o înțelegere mai largă a rolului pe care mass-media îl joacă în viața noastră. Cursanții înregistrați în proiect au beneficiat de ghidare din partea celor 5 facilitatori selectați din fiecare regiune țintă. Facilitatorii au organizat sesiuni de instruire o dată pe săptămână, iar cursanții au primit suportul necesar pentru a absolvi cu succes cursul online. La finalul cursului participanții care au îndeplinit toate însărcinările online au primit certificate de absolvire din partea Coursera și Universității din Pennsylvania. Astfel AISE și Novateca și-au unit forțele pentru a le permite participanților din regiunile țintă să beneficieze de condițiile minunate oferite de către bibliotecile dotate cu calculatoare, proiectoare și acces gratuit la internet necesare pentru a parcurge cursul online gratuit ”Limba engleză pentru educație mediatică”. Am ales să lucrăm cu bibliotecile din rețeaua Novateca anume din motivul că acestea ne-au oferit toate condițiile necesare pentru o bună desfășurare a proiectului.

    Printr-un parteneriat cu bibliotecile publice și programul Novateca, Orange a lansat cel mai grandios proiect de coding din Moldova, care a invitat 1500 de copii şi părinţi să descopere o nouă lume digitală la atelierele #SuperCoders. Marcând o continuitate a succesului obținut în urma proiectului pilot lansat de Orange Moldova în 2016, atelierele se vor desfășura timp de 3 zile în 37 de biblioteci publice din țară. Principiul #SuperCoders este extrem de simplu. Sunt invitaţi copii din toată țara, cu vârsta între 10 și 14 ani, la workshop-uri gratuite, pentru a cunoaşte noţiuni elementare de programare informatică. Obiectivul nu este de a-i transforma pe cei mici în specialiști IT, ci de a le oferi o perspectivă distractivă, simplă și educativă asupra valorii mediului digital. Inițiativa implică și ateliere dedicate părinţilor, la care adulţii învaţă avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea online a copiilor. Atelierele #SuperCoders vor fi organizate în 37 de biblioteci publice, fiind susținute de către profesori de informatică și bibliotecari locali. În prealabil, ei vor fi instruiți de către studenții Universității Tehnice din Moldova și specialiștii Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova. Parteneriatul cu programul național Novateca, care începând cu anul 2012 a facilitat modernizarea a peste 1000 de biblioteci publice din țară, a oferit bibliotecilor publice posibilitatea de a servi drept platformă pentru asimilarea competențelor digitale și a oferi spațiul necesar pentru explorare și interacțiune între membrii comunității. În cadrul atelierelor #SuperCoders, copii se vor familiariza cu conceptele de programare și logică matematică utilizând limbajul de programare SCRATCH pentru a crea animații și a explora jocuri prin tehnica drag&drop. Participarea la proiect este absolut gratuită.

    Voluntarii au fost dintotdeauna un ingredient esențial în dezvoltarea și modernizarea bibliotecilor. Pe parcursul ultimilor 5 ani, voluntarii Corpului Păcii s-au implicat activ în diverse activități de bibliotecă și au oferit suport bibliotecarilor din localitățile Moldovei, înființând împreună un număr impresionant de proiecte comunitare și servicii moderne. Un exemplu de succes al acestei cooperări îl reprezintă Biblioteca Publică Molovata, raionul Dubăsari, unde colaborarea dintre bibliotecara Vera Oxente și voluntarul Corpului Păcii Katie Bennet asigură angajament și schimbări constante în bibliotecă încă din anul 2014. Una dintre cele mai importante realizări ale acestei colaborări fructuoase a fost implementarea proiectului „O bibliotecă modernă pentru o Molovată modernă”, în cadrul grantului oferit de Corpul Păcii. Ca parte a proiectului în valoare de 67.000 lei, biblioteca a fost echipată cu două laptopuri, un proiector, o cameră foto și a primit o nouă colecție de cărți. „Parteneriatul cu voluntarii Corpului Păcii și în mod special cu Katie Bennet a adus schimbări în biblioteca noastră și ne-a învățat cum să utilizăm mai eficient oportunitățile oferite de programul Novateca”, a menționat Vera Oxente, directorul Bibliotecii Publice Molovata. „Încurajez toți bibliotecarii să aplice pentru formarea unui parteneriat cu voluntarii Corpul Păcii și să creeze mai multe oportunități de dezvoltare pentru cetățeni”. Mai mult de atât, cu ajutorul lui Katie, bibliotecara a creat un calendar lunar al activităților bibliotecii, care include proiecții de film, activități creative și instruiri în IT. În acest fel, vizitatorii bibliotecii știu cu exactitate când pot viziona filme și desene animate sau participa la proiecte creative pe diverse tematici. Serviciul modern de bibliotecă „Tema pentru acasă la limba engleză” a devenit foarte popular printre copii. Katie a realizat instruiri și a oferit asistență în a-i învăța pe copii să scrie și să citească corect în limba engleză, stimulându-le totodată competențele de comunicare și lucru în echipă prin intermediul unor jocuri interactive. Astfel, copiii și-au îmbunătățit abilitățile de comunicare și performanța școlară la lecțiile de engleză. Orele de limbă engleză se bucură de popularitate și în cadrul Bibliotecii Publice Răzeni, unde colaborarea dintre bibliotecara Svetlana Bivol și voluntarul Corpului Păcii Megan Atencio aduce rezultate excelente. Un alt proiect de succes realizat în comun cu Megan a fost instruirea timp de 10 zile a educatorilor de la grădinița locală în utilizarea programelor Microsoft și crearea adreselor electronice. Colaborarea dintre voluntarii Corpului Păcii și bibliotecarii locali inspiră mulți membri ai comunității și contribuie la creșterea numărului vizitatorilor bibliotecii. Mai mult, aceste colaborări reprezintă o oportunitate extraordinară pentru a beneficia de un schimb de experiență și cultură.

    corpul pacii

    Activitatea # 5

    Să explorăm resursele locale: selectați 3 organizații din localitatea Dvs cu care ați dori să creați un parteneriat durabil. De ce ați ales acele organizații? Ce servicii inovatoare veți oferi ca urmare a acestor parteneriate? Plasați răspunsurile în secțiunea ”Comentarii”.

    partnership

     [tx_row]
    [tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”<5. Utilizarea tehnologiilor inovatoare în biblioteci” url=”https://abrm.md/?page_id=3311″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
    [tx_column size=”1/2″][tx_button style=”default” text=”7.Inovatia în procesul de colectare de fonduri>” url=”https://abrm.md/?page_id=3344″ color=”#81d742″ textcolor=”#ffffff”][/tx_column]
    [/tx_row]