Iarmarocul Comunității la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău
Pe 19 septembrie 2017 Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 148, a găzduit „Iarmarocul Comunității”. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate cele mai inovatoare servicii și inițiative realizate de bibliotecile publice din municipiu și raioanele: Ialoveni, Căușeni, Orhei, Strășeni, Șoldănești, Rezina, Hâncești, Anenii Noi, Ștefan Vodă, evidențiind colaborarea de succes cu parteneri locali și naționali din sectorul public și privat și a voluntarilor din comunitate, precum și rezultatele impresionate obținute grație activităților de Advocacy.
Evenimentul face parte din campania națională de promovare a bibliotecilor publice „Ne vedem la bibliotecă!”, care are drept scop informarea publicului larg despre faptul că bibliotecile din Republica Moldova au devinit adevărate centre comunitare, unde fiecare, indiferent de vârstă și ocupație, poate beneficia de servicii moderne și activități interactive. Cea de-a 2-a etapă a campaniei s-a desfășurat în perioada aprilie-octombrie 2017, în cele peste 1 000 de biblioteci publice din rețeaua Novateca.
Cu un cuvânt de salut și un discurs pentru toți vizitatorii iarmarocului a venit Dna Mariana Harjevschi, director general BM „B.P. Hasdeu”: „Interacțiunea Bibliotecilor, susținute de Programul Novateca: The Global Libraries Program in Moldova, cu autorități publice locale, parteneri schimbă viziunea comunității asupra bibliotecii moderne”.
La eveniment ne-au onorat cu prezența dnei Lucia Caciuc-Roșioru, consilierul Primarului general pentru probleme sociale în cadrul Primăriei municipiului Chișinău, care a menționat că„ Biblioteca Municipală este importantă pentru comunitatea chișinăuiană; este o bibliotecă care îmbină armonios modernul cu tradiționalul; este receptivă la doleanțele chișinăuienilor, susținând educația și culturalizarea lor”.
Vitalie Tarlev, viceministru al Tehnologiei Informaţiei și Comunicaţiilor în cuvîntul de salut a pus în valoare importanța bibliotecii, menționând, că „Biblioteca joacă un rol important în modernizarea societății, în educarea tineretului pentru utilizarea tehnologiilor moderne”.
Printre oaspeții de onoare au fost prezenți: Dl. Vitalie Dogaru, jurnalist, „Publika TV” care a menționat că „Bibliotecile sunt tot mai prezente în viața comunității, iar activitatea lor tot mai des este reflectată în mass-media”; Dna Violeta Bunescu, Senior Program Manager Novateca / IREX Moldova, a susținut în cuvântul său de salut, că „Bibliotecile sunt platforme, conexiuni de comunicare, de oferire a diverselor servicii pentru comunitate. În rezultatul parteneriatelor și acțiunilor de Advocacy bibliotecile au atras investiții de peste 1250000 lei”; Dna Olimpia Bratu, manager Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”, România.
Iarmarocul a servit drept o platformă de interacțiune și informare a publicului larg privind oferta de servicii și oportunități de care pot beneficia la bibliotecă, inclusiv incluziune digitală, educație, sănătate, dezvoltare economică, agricultură și va accentua rolul important pe care îl au bibliotecile la îmbunătățirea vieții cetățenilor.
Parteneri din toate sferele – autorități publice centrale și locale, ONG-uri, reprezentanți ai sectoarelor public și privat, activiștii comunitari – au avut posibilitatea să participe la expoziții și demonstrații și să se implice în discuții informale pe diverse tematici cu principalii parteneri de bibliotecă.
Bibliotecile se implică tot mai mult în activități de advocacy și inițiază campanii de colectare de fonduri, pentru a dezvolta servicii moderne de informare care satisfac necesitățile actuale ale comunităților, contribuind astfel la dezvoltarea spiritului civic și asigurând durabilitatea inovațiilor.
Vizitatorii Iarmarocului Comunității au avut posibilitate să ia cunoștință de la bibliotecarii prezenți la standuri, ce servicii și instruiri pot găsi la bibliotecă, au interacționat cu partenerii comunitari: Academia de Inovare și schimbare prin Educație; AO „Centrul social pentru Copii și Tineri cu Dizabilități – AgapisSrl”; Centrul de Instruire a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor excepționale; Centrul Internațional pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”.
În cadrul întâlnirii „Dialog cu Impact”dintre partenerii Bibliotecilor Publice și bibliotecari au avut loc discuții, analize a problemelor întâlnite. Au fost înaintate propuneri, soluții constructive de colaborare pe viitor între bibliotecile publice și Administrația publică Locala. La discuții au participat: Mihai Olari, primar, s. Țareuca; Voloh Larisa, primar, s. Palanca; Daniela Muncă, Academia de Inovare și schimbare prin Educaţie; Lopaci Valerii, primar, s. Parcani, care au fost moderate de Mariana Harjevschi, director general BM Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”.
A fost destul de aglomerat în zona „Alătură-te distracției”, destinată IT pentru tânăra generație. Tineri, adolescenți, printre care și elevii de la Liceului Teoretic „Hyperion”, din or. Durleşti și Liceului Teoretic „Spiru Haret” mun. Chişinău au fost entuziasmați și îndemnați să probeze ochelarii VR (Virtual reality) — o noutate în colecția de gadgeturi BM. A stârnit interes la toți participanții, copii și adulți și creionul 3D, pentru cei care doreau să creeze ceva inedit; ecranul unde se făceau poze amuzante cu un singur click era spațiul, unde cel mai mult s-au distrat de la mic la mare; gadget Xboxul cu jocuri a adunat experți în jocuri electronice; iar cei care erau interesați să îmbrace un QR și să facă un minivideo erau ocupați la fel în aceiași zonă.
La fel s-au petrecut lucruri interesante la atelierul de lucru manual „Coasem accesorii”, ghidat de către bibliotecarii Bibliotecii Nicolae Titulescu, BM „B.P. Hasdeu”. În cadrul serviciului „Bibliocroitorașul” bibliotecarii împreună cu copii au confecționat trăistuțe pentru cărți, pe care copii le-au primit în dar.
În cadrul panelului „Învață de la cei ce știu” au fost împărtășite experiențele de educație non-formală, care cu succes sunt implementate atât in bibliotecile din România, cât și cele din Republica Moldova; Olimpia Bratu, manager Biblioteca Județeană Gorj „Christian Tell”, România a împărtășit celor prezenți experiența bibliotecilor din România în educarea non-formală și serviciile noi implementate pentru a atrage mai mulți utilizatori la bibliotecă.
Despre experiența „bibliotecii vii„ a relatat Natalia Ursu de la Centrul de Informații GENDERDOC-M, care a menționat că „ideea de bază a bibliotecii vii este de a crea un spaţiu fizic decorat ca o bibliotecă plină cu cărţi, în care oamenii vin să discute cu ele şi să privească diversitatea dintr-un alt unghi”.
Natalia Ghimpu, director filiala „Liviu Rebreanu”, BM „B.P. Hasdeu” a relatat despre practica serviciului „Teatru de umbre”. Pe baza unei povești simple, copiii montează și prezintă în echipă o scurtă reprezentație teatrală, ei mânuiesc la panou siluetele construite, interpretând pe roluri personajele poveștii.
Oxana Andreev, director filiala „Adam Mickiewicz”, BM „B.P. Hasdeu” a povestit despre activitatea non-formală „Maraton: Încursiune în viața polonezilor”. Utilizatorii bibliotecii au aflat și cunoscut despre istoria și tradiția costumului polonez; despre Polonia științifică și cinemateca poloneză.
La finele sesiunii Dna Lidia Kulikovski, expert al Programului Novateca a expus în fața publicului importanța și necesitatea folosirii metodelor non-formale de educație pentru utilizatorii bibliotecii.
Pentru crearea unei atmosfere degajate și plăcute, și o bună dispoziție pentru întreaga comunitate au fost interpretate la chitara și pian mai multe piese muzicale de către Evghenii Leongard, chitarist, compozitor și Iulia Cușnir – prietenii Bibliotecii „M. Lomonosov”, filiala BM „B.P. Hasdeu”.
Iarmarocul Comunității a fost gazdă pentru bibliotecarii din republică și municipiu Chișinău, parteneri ai Administrației Publice Locale și societății civile; elevi din liceele mun. Chișinău și studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Iarmarocul Comunității a fost vizitat de peste 300 de persoane.
Trei ore rezervate Iarmarocului au trecut foarte repede. Participanții au demonstrat încă o dată că în bibliotecă se întâmplă lucruri interesante, noi și utile pentru fiecare membru al comunității. La ieșire din sală fiecare participant a evaluat evenimentul, votând electronic pe tabletele puse la dispoziție.
Evenimentul a fost transmis în direct de IDSI/Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale. https://www.youtube.com/watch?v=enWVcoSlz2o