Impresii inedite de la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
Viaţa este ca o carte, iar anii sunt paginile. Cu toţii citim o astfel de carte. Unii cu interes şi entuziasm, alţii nepăsători şi plictisiţi. Mulți nu pot sări de unele pagini sau să treacă peste capitole de interes major. Pagini fine din calendar au fost cele din datele 17 – 18 mai 2018, într-un oraş situat pe râul Bistriţa, supranumit și „orașul lui Bacovia”- acesta fiind BACĂU, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” (director Adrian Jicu) care a împlinit 125 de ani de la fondare.
Cu această ocazie s-a desfășurat Conferinta Internatională „Biblioteca Publică – Soluții și perspective în dezvoltarea comunității”, dedicată bibliotecilor publice, organizată de Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România și Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău, în parteneriat cu Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din regiunea Cernăuți.
Conferința ANBPR a devenit, pentru câteva zile un spațiu de întâlnire și interacțiune profesională dintre bibliotecari, membri ANBPR – directori, metodiști, șefi de servicii, bibliotecari-formatori, personal de specialitate și administrativ, în total peste 150 participanţi. Scopul conferinței a fost schimbul de informații, transmiterea experiențelor și bunelor practici, precum și abordarea de soluții și proiecte inovative pentru comunitate, propuse și implementate de biblioteci, la nivel național sau local .
Deschiderea evenimentului a avut loc în Amfiteatrul Universităţii „George Bacovia”, la care Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza” Bacău, a specificat faptul că în acest an al Centenarului Marii Uniri, activităţile bibliotecilor publice se îndreaptă spre determinarea şi implementarea proiectelor care vizează dezvoltarea comunităţii. La deschiderea evenimentului au participat președintele Consiliului Județean – domnul Sorin Brașoveanu, subprefectul – domnul Valentin Ivancea, primarul – domnul Cosmin Necula și rectorul Universității „George Bacovia” – domnul Neculai Lupu.
În cadrul evenimentului președintele ANBPR Sorina Stanca a declarat: „…Dorim să sondăm interesul comunității bibliotecare din România pentru dezvoltarea de inițiative cu participarea comunității. Având în vedere rolul crescut al bibliotecii publice în coagularea interesului utilizatorilor pentru servicii și produse culturale moderne – adecvate noilor cerințe de consum în domeniul culturii și al educației culturale, ne propunem să aducem în prim-plan viața profesională a bibliotecarilor, exemple de bună practică, proiecte și programe în care parteneriatul utilizatori-bibliotecă a adus plus-valoare nivelului de bunăstare și civilizație al comunităților locale”.
Discursurile în plen cu tematice de interes major pentru comunitatea bibliotecarilor au fost prezentate de următorii participanţi: prof. univ. dr. Hermina Anghelescu, Wayne University, Detroit, Michigan, U.S.A. cu tema: „Prin bibliotecile lumii. Implicarea arhitectului profesionist în construcția de bibliotecă”. Apoi au urmat comunicările colegilor de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”din Brăila; Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” – Gorj; Biblioteca „B.P. Hasdeu” din Chişinău; Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu; Asociaţia Bibliotecarilor din Chişinău; Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade -Rădulescu” Dâmboviţa; Biblioteca Naţională a României; iar comunicarea doamnei Adina Diaconescu, Asociaţia Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal a prezentat subiectul: „Regulament protecţie date” unde a impulsionat participanţii la dezbateri interesante.
În partea a II-a a zilei participanții au avut oportunitatea de alegere a unor ateliere, care s-au desfășurat concomitent. S-au abordat următoarele chestiuni:
- Servicii și programe relevante pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel de comunitate (Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Metropolitană București);
- Atelierul profesional Romeo și Julieta în cotidian! – susținut de Geanina Burcea, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Marin Preda” din Teleorman;
- Rolul echipei în implementarea noilor servicii de bibliotecă (Fundația Progress);
- Construim împreună comunități puternice – rolul bibliotecii județene în coordonarea rețelei de biblioteci publice locale (Biblioteca Județeană Vâlcea, Biblioteca Metropolitană București).
Aceste ateliere au oferit o gamă largă de activități utile și bine organizate, menite de a forma, sprijini comunitatea biblioteconomică prin inițierea și susținerea proiectelor personale și totodată de a determina, implica bibliotecile în acțiunile sociale, naționale, globale.
Un subiect important al atelierilor a fost buna realizare a obectivelor de dezvoltare durabilă – conectare, împlicare, sustenabilitate. Au fost discutate modalităţi de implicare a bibliotecilor publice în crearea serviciilor, în spiritul parteneriatului prin proiecte moderne, care au ca scop îmbunătățirea nivelului de trai, a unui mod durabil, pentru generațiile viitoare care stimulează acțiunele pe plan mondial.
Un interes deosebit a trezit și abordarea problemei referitoare la dezvoltarea profesională, care reprezintă o schimbare în bine a atitudinii, concretizată prin ridicarea calității vieții, mecanismele comportamentale cotidiene, percepția și adevărul, rațiunea și ego, seducția și manipularea, visul și realitatea, empatia și intimitatea, greșelile, agonia şi extazul.
Astfel atelierele au avut un impact pozitiv în dezvoltarea și formarea competențelor profesionale.
Ziua s-a încheiat la teatrul Municipal Bacovia cu lansarea de carte „Oarecum anacronic” a scriitorului Dan Petrușcă, recitale poetice, conferințe: „Pasiune & Poezie” – de Nora Iuga, „Singurătăți de genul masculin” – prof. universitar dr. Constantin Drarr. Serata a avut genericul „Pasiunea poeziei”.
A doua zi a continuat cu prezentările în plen la Biblioteca Județeană „C. Sturdza”. Au participat colegii din: Chișinău de la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” Filiala „Ștefan cel Mare” și Filiala „Ovidius”; Biblioteca Metropolitană București; Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov; Institutul Național al Patrimoniului; Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” Galați; Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila; Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Olt; Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița; Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași.
Prezentări interactive, presurate cu multă dedicaţie şi profesionalism. Prezentatorii au dat dovadă de multă inspirație în dezvoltarea profesională, fapt care a demonstrat că bibliotecarii reprezintă o șansă neprețuită de la care poți învăța, care pot să îți ofere impulsul necesar pentru reușite.
Din cele relatate mai sus se poate concluziona următoarele: au fost doar două zile, dar intense și pline de evenimente interesante. Vizita a demonstrat că prin intermediul schimbului de experiență, ai posibilitatea de a obține performanțe și experiențele deja testate prin prisma unor modele pot fi reaplicate.
Participanții conferinței, echipa de bibliotecari de la Biblioteca Județeană „C. Sturza”, au dat o doză de inspirație pentru noi proiecte, ideii de modernizare, de practicare și formare a cetățenilor activi, inclusiv și pentru biblioteca „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Toate acestea au ca finalitate ca biblioteca să devină mai atractivă și ofertantă prin serviciile sale, astfel aducând noi segmente de utilizatori conştienţi spre necesităţile schimbări și spre modernitatea bibliotecilor publice.
Lilia GAMARȚA, șef,
Filiala „Ștefan cel Mare”
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Chișinău