Împreună împotriva violenței
În ultimii ani asistăm la transformarea bibliotecii în loc de conectare şi relaţionare comunitară. La bibliotecă se întâmplă educație mediatică, financiară, electorală etc. prin intermediul activităților organizate de către bibliotecari. Sunt comunități în care biblioteca este unicul loc în care cetățenii au acces la produsul cultural și educational.
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova pledează pentru ca membrii ei să întrunească competențele profesionale necesare pentru a contribui la crearea unei societăți alfabetizate, informative, participative și incluzive. Pentru realizarea acestei directive ABRM dezvoltă parteneriate și colaborează cu alți actanți ai societății civile. Semnarea Acordului de Parteneriat dintre ABRM și Centrul de Drept al Femeilor a fost un pas important în cadrul unei colaborări de durată.
În perioada iulie – august, aproximativ 50 de bibliotecari din Sistemul Național de Biblioteci au fost instruiți pentru a promova drepturile femeilor. Participanții la ateliere, au înțeles fenomenul de violență în familie, au fost informați despre oportunitățile pe care le are o persoana care devine victimă, au învățat principiile de comunicare cu aceste persoane și desigur modalități de intervenție și implicare comunitară.
Ulterior, bibliotecarii au beneficiat de oportunitatea de a participa în cadrul unui program de granturi. Posibilitatea de a deschide în cadrul bibliotecilor spații de informare pentru utilizatori în scopul prevenirii și contraacarării violenței domestice se află în acord deplin cu funcțiile bibliotecii de a contribui prin acces la informație la procesul de educare a comunităților deservite.
Criteriul de selecție care a stat la baza oferirii granturilor a fost reprezentativitatea , de a nu concentra mai multe initiative în aceeași regiune. Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova au selectat 11 grantiste. Pe parcursul implementării inițiativelor, bibliotecarele câștigătoare de granturi au dat dovadă de entuziasm și dorință de a aduce schimbarea în comunitatea lor. Selecția a fost dificila și concurența acerbă, deoarece proiectele și initiative propuse erau foarte bune. Au fost realizate peste 30 de activități în cele 11 localități beneficiare cu implicarea polițiștilor, asistenților sociali, primari , reprezentanți ai APL și chiar preoți.
Spații de informare pentru cetățeni pe domeniul prevenirii și contracarării violenței domestice au fost amenjate în toate cele 11 biblioteci participante, care au fost suplinite cu pliante și broșuri cu informație veridică editate de către Centrul de Drept al Femeilor.
La data de 8 decembrie, a avut loc inaugurarea spațiului informativ-educativ cu privire la prevenirea și combaterea violenței în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, proiect realizat în cadrul programului de granturi oferit de către Centrul de Drept al Femeilor. “Avem siguranța că aceste spații deschise în biblioteci și la BNRM, inclusiv, vor deveni platforme de informare utile pentru femeile care se află în dificultate ”, a declarat directoarea BNRM, Elena Pintilei
Mariana Buruiană, directoare Executivă a Centrul de Drept al Femeilor a menționat disponibilitatea organizației de a conlucra în continuare cu bibliotecarii pentru a realiza workshopuri și ateliere de informare în scopul prevenirii la orice formă de violență.
Astfel de spații de informare au fost deschise în bibliotecile din Orhei, Falesti, Ungheni, Telenesti, Criuleni, Cahul (Crihana Veche) etc.
În Republica Moldova, potrivit studiilor recente, 63.4% femei s-au confruntat cu violență psihologică, fizică sau sexuală din partea soțului sau partenerului intim. Cu alte cuvinte, începând cu vârsta de 15 ani, 6 din 10 femei au experimentat cel puțin o formă de violență.