Împreună împotriva violenței
Problema violenței în familie în general, și împotriva femeii și copiilor în particular, este o problemă socială gravă și foarte actuală în comunitățile noastre. Multe femei se împacă cu această atitudine de dragul copiilor, sacrificându-se pentru a le oferi o familie completă. Din păcate, puține femei înțeleg că violența are urmări negative și asupra copiilor, le afectează comportamentul, sănătatea fizică și mentală.
Bibliotecile din Republica Moldova s-au transformat și au adus un suflu nou în comunitățile pe care le deservesc. Imaginea pozitivă a bibliotecii este vitală pentru relevanța pe care o are în societate. La bibliotecă se face educație mediatică, civică, financiară și electorală. Bibliotecarii sunt sufletul comunității, care oferă acces la informații de calitate și desigur servicii variate, sunt promotori ai mesajelor de unitate, integritate a comunităților care le reprezintă.
La data de 1-2 iulie, 22 de bibliotecari din Sistemul național de Biblioteci au fost instruiți pentru a promova drepturile femeilor. Participanții au înțeles fenomenul de violență în familie, au fost informați despre oportunitățile pe care le are o persoana care devine victimă, au învățat principiile de comunicare cu aceste persoane și desigur modalități de intervenție și implicare comunitară.
Ghidați pe parcursul acestor zile au fost de către Arina ȚURCAN, avocată la Centrul de Drept al Femeilor și Sergiu TOMA, psiholog la Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale.
Atelierul „Bibliotecarul – resursă comunitară pentru victimele violenței în familie” face parte din ciclul de activități realizate în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor în baza Memorandumului de colaborare semnat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în anul 2020 și este finanțat de Suedia.