
Modernizarea Serviciului „Българско огнище” la Biblioteca „Hristo Botev”
Biblioteca „Hristo Botev” este un Centru cultural bulgar în Moldova. În toamna anului 2017 ca reprezentanta a Bibliotecii „Hristo Botev” am participat la o instruire, în domeniul Designului și managementului de proiect în contextul gîndirii proiective, organizată în cadrul Proiectului Împreună pentru comunitate, implementat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu susținerea financiară a programului Novateca. În urma instruirii am aplicat la concursului de granturi mici, organizat de ABRM, cu proiectul Modernizarea Serviciului „Българско огнище” la Biblioteca „Hristo Botev”. Scopul proiectului: promovarea şi valorificarea tradiţiilor culturale şi istorice ale etnicilor bulgari din Chișinău.
Vestea bună despre câştigarea concursului de granturi mici, în valoare de 10.000 lei per bibliotecă, a bucurat foarte mult comunitatea bulgară ce frecventează Biblioteca „Hristo Botev” din capitală.
Și astfel a început aventura noastră… Pașii noștri spre succes.
Pentru început am reamenajat sala de lectură a bibliotecii, invitând mass-media şi partenerii noştri la masa rotundă „Mass-media şi activitatea bibliotecii în comunitate”. Am discutat despre activităţile din cadrul Proiectului Modernizarea Serviciului „Българско огнище” la Biblioteca „Hristo Botev” la care am solicitat, ca să fie prezentă şi mass-media, am pus accentul şi pe montarea filmului „Profesorul Nicolai Cervencov la 70 de ani” dedicat personalităţii bulgare, preşedintelui Societăţii Ştiinţifice a Bulgariştilor din Republica Moldova.
Am început a digitiza fotografii din istoria poporului bulgar, documente cu tematică bulgară pentru conferinţele ştiinţifice, promovând istoria bulgarilor din Moldova. Partenerii ne-au procurat ecran şi diaproiector, din banii cîștigați în cadrul proiectului biblioteca s-a ales cu un laptop, ceea ce ne-a permis să modernizăm modul de desfăşurare a Conferinţelor ştiinţifice.
Tot în cadrul proiectului am iniţiat o Campanie de colectare de fonduri – Fundraising, cu scopul de a diversifica colecțiile bibliotecii, rezultatele campaniei sunt: vase de lut ornamentate în stil bulgar, două costume naţionale bulgare, ştergare, prosoape brodate în stil bulgar, donate de diverși parteneri. Acestea sunt păstrate cu mare grijă în incinta Bibliotecii „Hristo Botev” și bucură ochii utilizatorilor. Ambasada Bulgariei în Republica Moldova în perioada desfăşurării proiectului Modernizarea Serviciului „Българско огнище” ne-a complectat colecţia bibliotecii cu 100 volume de cărţi în limba bulgară.
În aceeași perioadă ne-a vizitat o delegaţie din Bulgaria. Cei șapte membri ai Asociației „Crucea Roșie” au discutat cu preşedinţii Asociaţiilor Bulgare din Republica Moldova despre rezultatele muncii în domeniul istoriei, filologiei, culturii, artei şi ştiinţei.
În cadrul Proiectului Modernizarea Serviciului „Българско огнище” la Biblioteca „Hristo Botev” au avut loc lansări şi prezentări de carte. În cadrul cărora au fost puse în discuţie reţetele culinare bulgăreşti, istoria migraţiei şi stabilirea bulgarilor în Moldova în diferite perioade şi limba maternă a etnicilor bulgari vorbită aici în Moldova.
Lansările de carte sunt evenimente importante pentru Bibliotecă deoarece astfel se îmbogățește colecția de carte, autorii de obicei ne donează cărțile, inclusiv cu autograf.
Am digitizat fotografii şi documente cu tematică bulgară necesare pentru realizarea unui film. Iar la 3 decembrie 2017 în incinta bibliotecii „Hristo Botev” s-au făcut filmări pentru filmul „Profesorul Nicolai Cervencov la 70 de ani”, ce a derulat la Moldova 1, la 2 ianuarie 2018, ora 16.30. În ziua filmărilor prin discuţie a parvenit ideea de a edita într-o monografie toate materialele ştiinţifice ale profesorului Nicolai Cervencov, cartea este gata, iar lansarea a avut loc la 14 martie 2018, la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Menţionez în context, că Ansamblul Etnofolcloric „Въгленче”, care activează în cadrul bibliotecii, este de mare ajutor în cadrul activităților proiectului, participă alături de colectivul bibliotecii în desfăşurarea medalioanelor literar-artistice, scoţând în evidenţă frumusețea sărbătorilor naţionale şi tradiţionale bulgare, muzica, cântecul şi dansul specifice diverselor zone folclorice din Bulgaria. Participanții ședințelor se identifică cu rădăcinile, cu folclorul, datinile, simbolistica istorică a bulgarilor.
Odată cu modernizarea serviciului, activităţile din cadrul proiectului se desfăşoară săptămânal, la ele participă cca 60-70 de utilizatori. Putem afirma că a crescut numărul de cititori de etnie bulgară, precum şi colaborarea dintre ei, am atras noi parteneri, iniţiind relaţii de cooperare cu comunitatea.
Proiectul va dura în timp, deoarece acoperă necesităţile de cunoaştere a sărbătorilor naţionale şi tradiţionale bulgăreşti. Activităţile din cadrul Proiectul sunt mediatizate, avem 12 emisiuni în mass-media (TV şi radio), 7 articole scrise în presa de specialitate BiblioPolis şi BiblioCity.
Permanent ne puteţi vedea pe reţelele de socializare, căci suntem campionii facebook-ului. Fiţi cu ochii pe noi.
Angela OLĂRESCU,
Director Biblioteca „Hristo Botev”