Planificare strategică – plus de imagine și eficiență pentru ABRM
Pe parcursul lunii iulie, în cadrul ABRM au loc un ciclu de ateliere de planificare strategică. Scopul acestor ateliere este elaborarea Strategiei de Dezvoltare a organizației pentru următorii patru ani. Atelierele facilitate de experta Daria Mandziuc s-au axat pe definirea activității organizației, a viziunii și misiunii acesteia; identificarea oportunitatilor și a amenințărilor externe ale organizației, cât și determinarea punctelor forte și a celor slabe din interiorul organizației.
Ideile desprinse în cadrul activităților s-au edificat și în jurul binelui public pe care îl oferă ABRM. Având rețele de bibliotecari instruiți care sunt și actori comunitari activi ce dezvoltă biblioteci moderne în comunități informate, armonioase și democratice, ABRM contribuie la progresul social.
Astfel, pe 6 iulie, a fost pus în discuție ce ar trebui să fie binele public, care este contextul și tendințele moderne de activitate a unei asociații neguvernamentale, a fost efectuat un exercițiu pentru a analiza mediului specific al ABRM. De asemenea, au fost analizate resursele și provocările. O sesiune aparte a fost dedicată realizărilor ABRM din ultimii trei ani, care a fost un prilej de bucurie pentru participanți, fiind identificată o listă mare de activități realizate.
Pe 7 iulie participanții la atelier și-au concentrat atenția asupra analizei SWOT, viziunii, misiunii și scopurilor ABRM, direcțiilor strategice, proiectelor în derulare și celor posibile.
Cel de-al treilea atelier de planificare strategică va avea loc pe 21 iulie.
O sesiune a fost dedicată importanței comunicarii, principiilor GESI și structurii strategiei de comunicare.
Exercițiile și comunicarea din cadrul atelierului au fost o sursă de idei, asupra cărora ABRM își va putea concentra atenția în perioada următoare.
Managementului strategic permite adaptarea organizaţiei la modificări rapide ale mediului, corelare consistentă și coerentă a tuturor activităților, implică permanent toţi factorii de decizie, de la toate nivelurile și organizaţia capată o identitate proprie.
Activitățile fac parte din proiectul „Pre-core Support for Association of Librarians of the Republic of Moldova”/ „Suportul pre-core pentru Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova” care este implementat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova cu suportul Agenției Suedeze de Cooperare Internațională pentru dezvoltare, reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău, în cadrul Programului de Granturi pentru ONG-uri.