Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018
Data evenimentului: 22 – 28 octombrie 2018.
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 (Open Access Week) este un eveniment global, a ajuns în acest an la a unsprezecea ediţie. Tema declarată pentru anul 2018 – „Designing Equitable Foundations for Open Knowledge”.
EIFL și partenerii din proiectele OpenAIRE și FOSTER (Facilitating Open Science Training for European Research) sărbătoresc Săptămâna Accesului Deschis 2018 (22-28 octombrie) cu o serie de webinare și tutoriale privind știința deschisă, accesul deschis și datele deschise.
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis este un eveniment anual, stabilit de SPARC în 2008 pentru a crește gradul de conștientizare privind Accesul Deschis (OA) și pentru a solicita ca OA să fie o noua normă în studii și cercetare.
Tema OA Week 2018 este „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”. Sistemele științifice sunt în tranziție. Deoarece fenomenul „Open” devine implicit, OA Week 2018 se concentrează asupra necesității ca toate părțile interesate (guverne, finanțatori, universități, editori și cercetători) să elaboreze noi sisteme deschise care să fie integrate, echitabile și să servească cu adevărat nevoilor comunități globale diverse.
Materialele de instruire și lista webinarelor vor fi disponibile începând cu data de 15 octombrie.
Instituțiile care celebrează Săptămâna Accesului Deschis sunt încurajate să organizeze evenimente locale și să abordeze cele mai actuale teme.
Tema din acest an reflectă starea de tranziție în sistemul științific. În timp ce guvernele, finanțatorii, universitățile, editorii și cercetătorii adoptă din ce în ce mai mult politici și practici deschise, modul în care acestea sunt efectiv implementate este încă în proces de realizare. Pe măsură ce platformele devin deschise, toate părțile interesate trebuie să aibă intenția de a proiecta aceste noi sisteme ca acestea să devină incluzive, echitabile și să servească într-adevăr nevoile comunității globale.
Setarea implicită a deschiderii este un pas esențial spre transformarea sistemului nostru de producere și distribuire a cunoștințelor într-un mod mai incluziv, dar vine și cu noi provocări care trebuie abordate. Cum asigurăm ca modelele de durabilitate utilizate pentru Accesul Deschis nu sunt exclusive? Care sunt inechitățile pe care sistemele deschise le pot recrea sau întări? Cui i se acordă prioritate? Cine este exclus? Care sunt domeniile în care deschiderea ar putea să nu fie potrivită? Acestea nu sunt întrebări cu răspunsuri ușoare. Mai degrabă, acestea sunt subiecte pentru dezbateri permanente care pot contribui la crearea unui sistem de cercetare și instruire deschis și echitabil.
Tema din acest ne îndeamnă să punem întrebări dificile, să ne implicăm activ și critic într-un dialog permanent, pentru a învăța din diverse perspective cum să facem instruirea și cercetarea mai echitabilă și mai incluzivă pe măsură ce acestea devin mai deschise. Caracterul global și distribuit al Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis va fi mai pronunțat în tema din acest an. Strategiile și structurile pentru deschiderea cunoștințelor ar trebui dezvoltate în comun și împreună cu comunitățile pe care le deservesc, în special cele care sunt marginalizate sau excluse în totalitate din aceste discuții.
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 este o oportunitate importantă de a cataliza noi discuții, de a crea conexiuni între comunități. Această comunicare va contribui la avansarea procesului de creare a unei baze mai echitabile pentru. Se pledează pentru o discuție deschisă despre cunoștințele și acțiunile care ar trebui să fie continuate pe tot parcursul anului și din an în an. Diversitatea, echitatea și incluziunea trebuie să fie prioritizate pe tot parcursul anului și integrate în structura comunității deschise, de la modul în care infrastructura noastră este construită la modul în care organizăm evenimentele comunității.
Pentru mai multe informații despre Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2018, vizitați www.openaccessweek.org. Puteți urmări conversația pe Twitter la #OAWeek.
Grafica vizuală pentru Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2018 este disponibilă la http://www.openaccessweek.org/page/graphics.
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 este o săptămână de acțiune globală, bazată pe comunitate, pentru a deschide accesul la cercetare. Evenimentul este sărbătorit de persoane particulare, instituții și organizații din întreaga lume. Hashtag-ul oficial al Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis este #OAweek. Invităm comunitatea să utilizeze hashtag-ul pentru a începe o conversație online despre beneficiile unui sistem deschis de comunicare.
Programul EIFL Open Access încurajează bibliotecile din întreaga rețea EIFL să participe la Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis și le ajută să se pregătească pentru acest eveniment internațional. Marcaţi data în calendarul dvs., începeţi planificarea evenimentelor OA şi, dacă sunteţi gata să realizaţi activităţi, va rugam sa ne contactaţi pentru a adera la Campania de promovare „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”. Această campanie care este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiului REM şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM). Programul comun al activităţilor va fi transmis Managerului Programului EIFL-OA Iryna Kucima pentru diseminare pe plan global şi va fi prezentat pe pagina Web oficială a Săptămânii Accesului Deschis: http://www.openaccessweek.org.
Vă rugăm să postaţi pe Pagina Web instituțională bannerul Săptămânii Accesului Deschis și, de asemenea, informații, fotografii și video de la evenimentele organizate. Bannerul îl puteți găsi la adresa http://www.openaccessweek.org/page/graphics.
Partenerii Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, finanţat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior, dezvoltat în parteneriat între Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia, Universitatea Transilvania din Braşov, România şi 18 biblioteci universitare din Republica Moldova planifică pentru Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 să realizeze la 24 octombrie „Ziua bazelor de date științifice” și să promoveze produsele informaționale Cambridge Journals Online; Taylor & Francis Online Journal Library; Web of Science. Accesul la aceste resurse informaționale este finanțat în cadrul proiectului.
Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 ne va conecta la impulsul global al împărtăşirii deschise a ideilor, ne va îndemna la acțiuni concrete de promovare a accesului la informație la nivel local.
Consorțiul REM
Programul EIFL-OA Moldova