Spune NU, închiderii Bibliotecii Publice din Drăgușenii Noi
Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova își exprimă dezacordul față de prevederile abuzive privind închiderea Bibliotecii Publice din comuna Drăgușenii Noi din componența raionului Hâncești.
Regretăm, că prin dispoziția nr. 43 din 16.09.2016 a Primarului Gonța Petru, se desființează una din cele mai vitale, importante și utile instituții din comunitate, și se eliberează forțat bibliotecara Daria Gonța, care a activat în această bibliotecă 29 de ani și a obținut succese înalte și rezultate excelente pentru activitate, manifestând un înalt profesionalism și interes sporit pentru această instituție.
Ceea ce sporește dramatismul acestui act necugetat este faptul că activitatea Bibliotecii Publice din comuna Drăgușenii Noi prin participarea în cadrul programului Novateca din 2014 este una extraordinară. Investițiile în dotarea cu tehnologii informaționale, instruire, dar și implicarea activă și inovativă a bibliotecii, s-a demonstrat utilitatea acesteia pentru comunitate. Peste 700 cititori vizitează biblioteca, care împrumută peste 8000 cărți per an. Instruirile profesionale la care a participat bibliotecara, dar și serviciile moderne implementate, printre care “Alege să fii sănătos”, “Să ne cunoaștem plaiul”, centrate pe necesitățile cetățenilor denotă rolul, dar și valoarea bibliotecii ca centru comunitar necesar în comuna Drăgușenii Noi.
Conștientizăm, că, societatea din Republica Moldova trece printr-o criză socio-economică profundă pe care cu toții o trăim zi de zi. O contragreutate la această criză sunt educația și cultura. Dar bibliotecile, ca instituții de cultură, există de multe decenii servind comunitățile locale, care oferă servicii tuturor cetățenilor indiferent de vârstă, nivel de educație, sex, rasă, convingeri religioase sau politice.
Considerăm, că administrarea publică locală, reprezintă instituția care trebuie să le asigure funcționarea, prevedere stipulată în Legea nr. 286 din 16.11.1994 cu privire la biblioteci. Bibliotecile publice sunt create pentru beneficiul membrilor comunității pentru a promova dreptul de acces la informații și cunoștințe. Considerând că biblioteca publică rurală reprezintă o instituție-cheie în asigurarea accesului la carte, aceasta este drept o forță pentru dezvoltare, un punct de desfășurare pentru diverse activități, servicii trebuie să fie menținută.
Credem că cei 2259 locuitor ai comunei Drăgușenii Noi merită o bibliotecă publică. Încurajăm să ne susțineți în menținerea acestei biblioteci. Avem convingerea că se vor găsi soluții pentru a menține deschisă biblioteca pentru comunitatea din Drăgușenii Noi.
Spune NU, închiderii Bibliotecii Publice din Drăgușenii Noi și semnează petiția online http://www.petitieonline.com/spune_nu_inchiderii_bibliotecii_publice_din_drguenii_noi
Dr. Mariana Harjevschi
Președinte, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova